Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 120°C (bez termoobiegu).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy 20 centymetrów.
- Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę.
- Stopniowo dodajemy po jednej łyżeczce ksylitolu cały czas miksując.
- Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Ubijamy jeszcze przez 1 minutę.
- Pianę wykładamy za pomocą dużej łyżki na narysowany na papierze okrąg.
- Delikatnie rozsmarowujemy i podnosimyboki za pomocą szpatułki.
- Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 120°C przez 30 minut.
- Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez minimum 3 godziny.
Krem
- Do misy miksera wkładamy mascarpone, ksylitol, ziarna z laski wanilii oraz śmietankę.
- Ubijamy przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje.
- Powstałą masę wkładamy do lodówki.
- Krem wykładamy na bezę przed samym podaniem.
- Na kremie układamy owoce.
podziel się: