Deser bessłodkości Adama Nowaka (Bydgoszcz)

Deser bessłodkości
Deser bessłodkości

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 120°C (bez termoobiegu).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy 20 centymetrów.
  • Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę.
  • Stopniowo dodajemy po jednej łyżeczce ksylitolu cały czas miksując.
  • Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
  • Ubijamy jeszcze przez 1 minutę.
  • Pianę wykładamy za pomocą dużej łyżki na narysowany na papierze okrąg.
  • Delikatnie rozsmarowujemy i podnosimyboki za pomocą szpatułki.
  • Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 120°C przez 30 minut.
  • Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez minimum 3 godziny.

Krem

  • Do misy miksera wkładamy mascarpone, ksylitol, ziarna z laski wanilii oraz śmietankę.
  • Ubijamy przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje.
  • Powstałą masę wkładamy do lodówki.
  • Krem wykładamy na bezę przed samym podaniem.
  • Na kremie układamy owoce.
podziel się:

Pozostałe wiadomości