Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju.
- Dodajemy posiekany czosnek.
- Pieczarki kroimy w dużą kostką i dodajemy do cebuli i czosnku.
- Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Odparowujemy wodę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Powoli dodajemy śmietanę, po odparowaniu ma zgęstnieć, jeżeli nie zgęstnieje możemy zaprawić troszkę mąką.
- Odstawiamy cały sos.
- Makaron gotujemy na pół twardo ( zmięknie w sosie).
- Makaron dodajemy do sosu całość odstawimy.
- Polędwiczki kroimy na ok 2 cm paski, rozgniatamy pięścią na cieńsze plastry, przyprawiamy tylko solą i pieprzem.
- Smażymy polędwiczki do ulubionego stopnia wysmażenia.
- Nakładamy porcje makaronu z sosem, posypujemy posiekaną pietruszką i serem dojrzewający twardym, oraz startym na najmniejszych oczkach serem pleśniowym rokpol. Obok układamy usmażone plastry polędwiczki.
podziel się: