Sposób wykonania:
- Najpierw przygotowujemy sos winegret. Mieszamy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżkę musztardy, pieprz, sól oraz posiekaną drobno papryczkę chili.
- Następnie kroimy awokado w kostkę a pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki. Siekamy część liści bazylii, a drugą część zostawiamy w całości. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z sosem winegret.
- Mieszamy rukolę z prażonymi pestkami dyni oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami, wcześniej odsączonymi z oliwy.
- Kromki pieczywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek i nacieramy wedle uznania ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7 minut w 180°C .
- Na grzankach układamy warzywa w sosie winegret i oprószamy tartym serem Grana Padano.
- Obok bruschetty układamy porcję sałaty z rukoli.
podziel się: