„Dać coś od siebie” Arka Gmurczyka (Płock)

Dać coś od siebie
Dać coś od siebie

Sposób przygotowania:

Winegret:

  • Do miseczki wlewamy sok pomarańczowy. Dodajemy dżem pomarańczowy, miód, papryczkę chili, płatki chili, starty imbir i oliwę. Mieszamy.
  • Przed użyciem mieszamy ze świeżo posiekaną miętą i kolendrą. Doprawiamy odrobiną soli.

Krewetki:

  • Rozmrożone krewetki obieramy z pancerzy.
  • Nadkrajmy po zewnętrznej części grzbietu, mniej więcej do połowy długości krewetki i wyciągamy jelito.
  • Opłukujemy, dokładnie osuszamy, oprószamy solą i układamy na talerzu.
  • Polewamy 3 łyżkami winegretu i mieszamy, odstawiamy.

Sałatka:

  • Na talerze wkładamy opłukany szpinak i sałatę.
  • Dodajemy plasterki ananasa i pokrojoną na cieniutkie plasterki czerwoną cebulę.
  • Krewetki smażymy na patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
  • Następnie usmażone krewetki układamy na sałacie, polewamy sosem z patelni oraz resztą winegretu. Posypujemy listkami kolendry i mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości