Sposób przygotowania:
Winegret:
- Do miseczki wlewamy sok pomarańczowy. Dodajemy dżem pomarańczowy, miód, papryczkę chili, płatki chili, starty imbir i oliwę. Mieszamy.
- Przed użyciem mieszamy ze świeżo posiekaną miętą i kolendrą. Doprawiamy odrobiną soli.
Krewetki:
- Rozmrożone krewetki obieramy z pancerzy.
- Nadkrajmy po zewnętrznej części grzbietu, mniej więcej do połowy długości krewetki i wyciągamy jelito.
- Opłukujemy, dokładnie osuszamy, oprószamy solą i układamy na talerzu.
- Polewamy 3 łyżkami winegretu i mieszamy, odstawiamy.
Sałatka:
- Na talerze wkładamy opłukany szpinak i sałatę.
- Dodajemy plasterki ananasa i pokrojoną na cieniutkie plasterki czerwoną cebulę.
- Krewetki smażymy na patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
- Następnie usmażone krewetki układamy na sałacie, polewamy sosem z patelni oraz resztą winegretu. Posypujemy listkami kolendry i mięty.
podziel się: