Czerwony rewolucjonista Jakuba Cieska (Wrocław)

Czerwony rewolucjonista
Czerwony rewolucjonista

Sposób przygotowania:

  • Buraki kroimy w ćwiartki.
  • Każdą ćwiartkę owijamy folią aluminiową.
  • Buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez półtorej godziny.
  • Upieczone buraki pozostawiamy do wystygnięcia
  • Ostudzone ćwiartki buraków kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aby się zeszkliła.
  • Do cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
  • Usmażoną cebulę i czosnek wrzucamy do garnka.
  • Na tej samej patelni smażymy przez 5 minut upieczone kawałki buraków.
  • Podsmażone buraki wrzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem.
  • Dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu.
  • Całość zalewamy bulionem.
  • Dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy oraz startą skórkę z półtorej pomarańczy.
  • Gotujemy przez 10-15minut.
  • Powstały krem dokładnie blendujemy.
  • Podajemy z kleksem z koziego sera i śmietany.
podziel się:

Pozostałe wiadomości