Sposób przygotowania:
- Buraki kroimy w ćwiartki.
- Każdą ćwiartkę owijamy folią aluminiową.
- Buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez półtorej godziny.
- Upieczone buraki pozostawiamy do wystygnięcia
- Ostudzone ćwiartki buraków kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aby się zeszkliła.
- Do cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Usmażoną cebulę i czosnek wrzucamy do garnka.
- Na tej samej patelni smażymy przez 5 minut upieczone kawałki buraków.
- Podsmażone buraki wrzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem.
- Dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu.
- Całość zalewamy bulionem.
- Dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy oraz startą skórkę z półtorej pomarańczy.
- Gotujemy przez 10-15minut.
- Powstały krem dokładnie blendujemy.
- Podajemy z kleksem z koziego sera i śmietany.
podziel się: