Czekoladowa pycha Michała Madeja (Kielce)

Czekoladowa pycha
Czekoladowa pycha

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC, tortownicę natłuszczamy i odstawiamy.
  • Do naczynia wlewamy białka z jajek i dodajemy sól.
  • Ubijamy do momentu, aż białka będą sztywne.
  • Dodajemy 20 g cukru i mieszamy.
  • Dodajemy pozostałe 180 g cukru, żółtka oraz masło i dokładnie mieszamy.
  • Rozpuszczamy czekoladę w naczyniu, dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Przelewamy czekoladę do ubitych wcześniej białek i mieszamy.
  • Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy.
  • Pieczemy w temperaturze 200 przez około 10 -15 minut.
  • Ciasto pozostawiamy w formie do przestygnięcia na 5 minut.

Mus owocowy

  • W misce z zimną wodą moczymy listki żelatyny.
  • Do osobnego naczynia wlewamy wodę i podgrzewamy przez około 2 minuty.
  • Listki żelatyny odsączamy i wrzucamy do naczynia z podgrzaną wodą, aby całkowicie się rozpuściły
  • Dodajemy owoce, cukier i twaróg .
  • Wszystko ostrożnie miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia.
  • Naczynie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Do osobnego naczynia wkładamy schłodzoną śmietanę i ubijamy.
  • Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mieszanką owocową
  • Mus wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
  • Schłodzonym musem polewamy ciasto czekoladowe.
podziel się:

Pozostałe wiadomości