Sposób przygotowania:
Ciasto
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC, tortownicę natłuszczamy i odstawiamy.
- Do naczynia wlewamy białka z jajek i dodajemy sól.
- Ubijamy do momentu, aż białka będą sztywne.
- Dodajemy 20 g cukru i mieszamy.
- Dodajemy pozostałe 180 g cukru, żółtka oraz masło i dokładnie mieszamy.
- Rozpuszczamy czekoladę w naczyniu, dodajemy mąkę i mieszamy.
- Przelewamy czekoladę do ubitych wcześniej białek i mieszamy.
- Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy.
- Pieczemy w temperaturze 200 przez około 10 -15 minut.
- Ciasto pozostawiamy w formie do przestygnięcia na 5 minut.
Mus owocowy
- W misce z zimną wodą moczymy listki żelatyny.
- Do osobnego naczynia wlewamy wodę i podgrzewamy przez około 2 minuty.
- Listki żelatyny odsączamy i wrzucamy do naczynia z podgrzaną wodą, aby całkowicie się rozpuściły
- Dodajemy owoce, cukier i twaróg .
- Wszystko ostrożnie miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia.
- Naczynie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Do osobnego naczynia wkładamy schłodzoną śmietanę i ubijamy.
- Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mieszanką owocową
- Mus wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
- Schłodzonym musem polewamy ciasto czekoladowe.
podziel się: