Czekoladowa mysz Agaty Tuszyńskiej (Warszawa)

Czekoladowa mysz
Czekoladowa mysz
Deser

Czekoladowa mysz

Ciasto:

Sposób przygotowania:

  • - Masło roztapiamy razem z gorzką czekoladą i zostawiamy do ostudzenia.
  • - Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy z cukrem.
  • - Białka ubijamy na sztywno.
  • - Masę z żółtek dodajemy po łyżce do czekolady połączonej z masłem i dokładnie mieszamy.
  • - Dodajemy mąkę, potem białka i delikatnie jeszcze raz mieszamy.
  • - Gotową masę przelewamy do blachy 25 na 25cm.
  • - Ciasto pieczemy w 180 °C przez około 40 min.

Krem:

Sposób przygotowania:

  • - Starannie oddzielamy białka od żółtek.
  • - Do żółtek wsypujemy 3/4 przygotowanego cukru i ucieramy mikserem, aby powstał kogel-mogel.
  • - Dodajemy serek mascarpone i najpierw delikatnie mieszamy łyżką, a potem mikserem, aż składniki całkowicie się połączą.
  • - Do białek dodajemy szczyptę soli, ustawiamy mikser na najniższe obroty i ubijamy pianę.
  • - Gdy piana mocno zesztywnieje, wsypujemy pozostałą ilość cukru i ubijamy jeszcze przez 1-2 minuty.
  • - Przekładamy ubite białka do naczynia z kremem i powoli mieszamy łyżką, aż masa stanie się puszysta i jednolita.

Poncz do nasączenia ciasta:

Sposób przygotowania:

  • - Zaparzamy kawę i słodzimy ją.
  • - Kiedy wywar lekko ostygnie wlewamy wódkę i 5 kropli aromatu migdałowego.
  • - Dokładnie mieszamy miksturę.

Wiśnie:

Sposób przygotowania wiśni:

  • - Wiśnie wysypujemy do durszlaka i odstawiamy do rozmrożenia.
  • - Przekładamy rozmrożone wiśnie do słoika, zasypujemy łyżka cukrem i zalewamy wódką.
  • - Zakręcamy słoik i potrząsamy aż składniki się wymieszają.
  • - Odstawiamy na kilka godzin.

Przygotowanie całego deseru:

  • - Wycinamy szklanką kółka z upieczonego ciasta i układamy na dnie pucharków.
  • - Nasączamy ciasto przygotowanym ponczem i układamy na nim wiśnie.
  • - Na warstwę wiśni nakładamy krem z serka i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Nasączamy. Deser oprószamy startą czekoladą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości