Czekoladowa mysz
Ciasto:
Sposób przygotowania:
- - Masło roztapiamy razem z gorzką czekoladą i zostawiamy do ostudzenia.
- - Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy z cukrem.
- - Białka ubijamy na sztywno.
- - Masę z żółtek dodajemy po łyżce do czekolady połączonej z masłem i dokładnie mieszamy.
- - Dodajemy mąkę, potem białka i delikatnie jeszcze raz mieszamy.
- - Gotową masę przelewamy do blachy 25 na 25cm.
- - Ciasto pieczemy w 180 °C przez około 40 min.
Krem:
Sposób przygotowania:
- - Starannie oddzielamy białka od żółtek.
- - Do żółtek wsypujemy 3/4 przygotowanego cukru i ucieramy mikserem, aby powstał kogel-mogel.
- - Dodajemy serek mascarpone i najpierw delikatnie mieszamy łyżką, a potem mikserem, aż składniki całkowicie się połączą.
- - Do białek dodajemy szczyptę soli, ustawiamy mikser na najniższe obroty i ubijamy pianę.
- - Gdy piana mocno zesztywnieje, wsypujemy pozostałą ilość cukru i ubijamy jeszcze przez 1-2 minuty.
- - Przekładamy ubite białka do naczynia z kremem i powoli mieszamy łyżką, aż masa stanie się puszysta i jednolita.
Poncz do nasączenia ciasta:
Sposób przygotowania:
- - Zaparzamy kawę i słodzimy ją.
- - Kiedy wywar lekko ostygnie wlewamy wódkę i 5 kropli aromatu migdałowego.
- - Dokładnie mieszamy miksturę.
Wiśnie:
Sposób przygotowania wiśni:
- - Wiśnie wysypujemy do durszlaka i odstawiamy do rozmrożenia.
- - Przekładamy rozmrożone wiśnie do słoika, zasypujemy łyżka cukrem i zalewamy wódką.
- - Zakręcamy słoik i potrząsamy aż składniki się wymieszają.
- - Odstawiamy na kilka godzin.
Przygotowanie całego deseru:
- - Wycinamy szklanką kółka z upieczonego ciasta i układamy na dnie pucharków.
- - Nasączamy ciasto przygotowanym ponczem i układamy na nim wiśnie.
- - Na warstwę wiśni nakładamy krem z serka i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Nasączamy. Deser oprószamy startą czekoladą.
podziel się: