Sposób przygotowania:
● Piersi z kaczki myjemy i suszymy.
● Skórę kaczki nacinamy.kacze należy umyć i osuszyć.
● Odrobinę oliwy łączymy z wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i ziołami.
● Mięso nacieramy powstałą mieszanką i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
● Po wyjęciu z lodówki piersi smażymy na patelni najpierw od strony skóry.
● Po 4 minutach przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.
● Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.
● Naczynie wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C
● Upieczone mięso odstawiamy na kilka chwil.
● Piersi z kaczki kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
● Mięso polewamy sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy
● Na patelnię, na której smażyliśmy piersi z kaczki, wlewamy wino.
● Dodajemy odrobinę i pieprzy i odparowujemy.
● Po odparowaniu dodajemy cynamon, pokrojone chilli i startą skórkę z pomarańczy.
● Po 5 minutach dodajemy startą na tarce czekoladę.
● Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy zimne masło