Czekoladowa bomba kto nie jadł ten trąba Ewy Glinskiej (Warszawa)

Czekoladowa bomba
Czekoladowa bomba
Deser

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski.
    • Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier.
      • Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
        • Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki, rozpuszczoną czekoladę i masło.
          • Mieszamy.
            • Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
              • Wlewamy masę i wyrównujemy.
                • Pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
                  • Ciasto studzimy.
                    • Przygotowujemy okrągłą miskę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm.
                      • Miskę wykładamy folią aluminiową.
                        • Ciasto czekoladowe kroimy na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki),
                          • Kawałkami ciasta wykładamy dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przycinamy do wymiarów formy.

                            Mus truskawkowy

                            Sposób przygotowania:

                            • Do garnka wrzucamy truskawki
                              • Dodajemy sok z cytryny i cukier.
                                • Podgrzewamy, mieszając aż cukier się rozpuści.
                                  • Następnie całość miksujemy na puree przy pomocy blendera.
                                    • Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku i dodajemy do podgrzanego puree.
                                      • Dokładnie mieszamy.
                                        • Odstawiamy do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
                                          • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
                                            • Powoli, łyżka po łyżce, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając.
                                              • Gotowy mus truskawkowy przelewamy do formy, na ciasto czekoladowe.
                                                • Na wierzch układamy biszkopty.
                                                  • Odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

                                                    Polewa czekoladowa

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    • W niedużym garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę
                                                      • Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 2 minuty.
                                                        • Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiego, czekoladowego sosu.

                                                          Przygotowanie całości:

                                                          • Schłodzoną bombę truskawkową bezpośrednio z naczynia wykładamy na paterę.
                                                            • Zdejmujemy folię aluminiową.
                                                              • Polewamy sosem czekoladowym.
                                                                • Dekorujemy świeżymi truskawkami.
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości