Czekoladowa bomba kto nie jadł ten trąba Ewy Glinskiej (Warszawa)

Czekoladowa bomba
Czekoladowa bomba
Deser

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier.
  • Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki, rozpuszczoną czekoladę i masło.
  • Mieszamy.
  • Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wlewamy masę i wyrównujemy.
  • Pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
  • Ciasto studzimy.
  • Przygotowujemy okrągłą miskę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm.
  • Miskę wykładamy folią aluminiową.
  • Ciasto czekoladowe kroimy na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki),
  • Kawałkami ciasta wykładamy dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przycinamy do wymiarów formy.

Mus truskawkowy

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wrzucamy truskawki
  • Dodajemy sok z cytryny i cukier.
  • Podgrzewamy, mieszając aż cukier się rozpuści.
  • Następnie całość miksujemy na puree przy pomocy blendera.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku i dodajemy do podgrzanego puree.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
  • Powoli, łyżka po łyżce, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając.
  • Gotowy mus truskawkowy przelewamy do formy, na ciasto czekoladowe.
  • Na wierzch układamy biszkopty.
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  • W niedużym garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę
  • Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 2 minuty.
  • Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiego, czekoladowego sosu.

Przygotowanie całości:

  • Schłodzoną bombę truskawkową bezpośrednio z naczynia wykładamy na paterę.
  • Zdejmujemy folię aluminiową.
  • Polewamy sosem czekoladowym.
  • Dekorujemy świeżymi truskawkami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości