Sposób przygotowania:
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier.
- Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
- Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki, rozpuszczoną czekoladę i masło.
- Mieszamy.
- Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wlewamy masę i wyrównujemy.
- Pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
- Ciasto studzimy.
- Przygotowujemy okrągłą miskę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm.
- Miskę wykładamy folią aluminiową.
- Ciasto czekoladowe kroimy na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki),
- Kawałkami ciasta wykładamy dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przycinamy do wymiarów formy.
Mus truskawkowy
Sposób przygotowania:
- Do garnka wrzucamy truskawki
- Dodajemy sok z cytryny i cukier.
- Podgrzewamy, mieszając aż cukier się rozpuści.
- Następnie całość miksujemy na puree przy pomocy blendera.
- Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku i dodajemy do podgrzanego puree.
- Dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
- Powoli, łyżka po łyżce, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając.
- Gotowy mus truskawkowy przelewamy do formy, na ciasto czekoladowe.
- Na wierzch układamy biszkopty.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- W niedużym garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę
- Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 2 minuty.
- Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiego, czekoladowego sosu.
Przygotowanie całości:
- Schłodzoną bombę truskawkową bezpośrednio z naczynia wykładamy na paterę.
- Zdejmujemy folię aluminiową.
- Polewamy sosem czekoladowym.
- Dekorujemy świeżymi truskawkami.
podziel się: