Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i układamy na blasze. sparzone, obieramy ze skórki,
- Bakłażana sparzamy wrzątkiem i kładamy na blaszce obok pomidorów.
- Czosnek obieramy, rozgniatamy i także układamy na blasze.
- Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 50 minut.
- Obieramy marchew, pietruszkę i por.
- Gotujemy bulion.
- Cebulę kroimy w pióra i dusimy na oliwie z oliwek.
- Do duszonej cebuli wlewamy odrobinę bulionu oraz dodajemy upieczone warzywa.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Ugotowane warzywa odstawiamy.
- Blendujemy na jednolitą masę.
- Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki.
- Dodajemy kozi ser i chwilę blendujemy.
podziel się: