Czarny las Joanny Ruks (Poznań)

Czarny las
Czarny las

Sposób przygotowania:

  • Mąkę i kakao mieszamy i przesiewamy.
    • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
      • Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier nie przestając ubijać.
        • Dodajemy żółtka, cały czas ubijamy.
          • Wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy nie używając już miksera.
            • Dno tortownicy o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.
              • Przekładamy ciasto do tortownicy.
                • Wyrównujemy.
                  • Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35-40 minut.
                    • Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je (w formie) z wysokości około 30-40 centymetrów na podłogę.
                      • Studzimy.
                        • Śmietankę ubijamy na sztywno.
                          • Dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
                            • Dokładnie mieszamy.
                              • Jagody wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem cukru na małym ogniu dopóki się nie rozmrożą.
                                • Wyłączamy ogień.
                                  • Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.
                                    • Mieszamy.
                                      • Odstawiamy do wystygnięcia.
                                        • Przestudzony biszkopt dzielimy na 3 części.
                                          • Biszkopty nasączamy sokiem z czarnej porzeczki.
                                            • Przekładamy kremem, a środkową część dodatkowo jagodami.
                                              • Po złożeniu części, całość zakrywamy kremem.
                                                • Na krawędziach tortu za pomocą rękawa cukierniczego robimy okrąg z kremu.
                                                  • Wewnątrz okręgu układamy jagody.
                                                    • Zewnętrzną część tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
                                                      • Wkładamy do lodówki.
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości