Czarny las Joanny Ruks (Poznań)

Czarny las
Czarny las

Sposób przygotowania:

  • Mąkę i kakao mieszamy i przesiewamy.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier nie przestając ubijać.
  • Dodajemy żółtka, cały czas ubijamy.
  • Wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy nie używając już miksera.
  • Dno tortownicy o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.
  • Przekładamy ciasto do tortownicy.
  • Wyrównujemy.
  • Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35-40 minut.
  • Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je (w formie) z wysokości około 30-40 centymetrów na podłogę.
  • Studzimy.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Jagody wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem cukru na małym ogniu dopóki się nie rozmrożą.
  • Wyłączamy ogień.
  • Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.
  • Mieszamy.
  • Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Przestudzony biszkopt dzielimy na 3 części.
  • Biszkopty nasączamy sokiem z czarnej porzeczki.
  • Przekładamy kremem, a środkową część dodatkowo jagodami.
  • Po złożeniu części, całość zakrywamy kremem.
  • Na krawędziach tortu za pomocą rękawa cukierniczego robimy okrąg z kremu.
  • Wewnątrz okręgu układamy jagody.
  • Zewnętrzną część tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Wkładamy do lodówki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości