Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy kolejno cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do ciasta.
- Ciasto wlewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przez 35 minut, na złoty kolor. Po ostudzeniu kroimy na 3 poziome blaty.
Masa makowa:
- W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej mak. Stale mieszając gotujemy całość ok. 5 minut.
- W drugim garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy mak, jajka, rodzynki, odrobinę aromatu i całość dokładnie mieszamy.
- Blat biszkoptu nasączamy herbatą z dodatkiem spirytusu, smarujemy 1/3 masy makowej i polewamy polewą czekoladową. Dwie kolejne warstwy tworzymy analogicznie.
- Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.
podziel się: