Czarne ptaszysko Noemi Lech (Śląsk)

 Czarne ptaszysko
Czarne ptaszysko

Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki.
  • Zalewamy wodą tak żeby mięso było całkowicie zamoczone.
  • Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  • Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju.
  • Do usmażonej cebuli dodajemy ugotowane mięso z indyka.
  • Przyprawiamy sosem Sambal i słodką papryką.
  • Dodajemy gorzką czekoladę i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Kulki - Sposób przygotowania:

  • Do mąki z macy dodajemy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i czarnuszką.
  • Dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy.
  • Z masy formujemy niewielkie kulki i gotujemy w bulionie, aż kulki wypłyną na wierzch.

Surówka - Sposób przygotowania:

  • Gruszkę kroimy.
  • Figi i pokrojoną gruszkę grillujemy i studzimy.
  • Na talerzu układamy mieszankę sałat, szpinak, kawałki pomarańczy i winogrona.
  • Na wierzch kładziemy grillowane kawałki gruszki i figę.
  • Mieszamy ocet balsamiczny z miodem i przyprawiamy solą oraz pieprzem
  • Surówkę polewamy powstałym dressingiem.
  • Dekorujemy przekrojonymi pomidorami koktajlowymi.
podziel się:

Pozostałe wiadomości