Czar PGR-u z konfiturą Wandy Kwietniewskiej (Ikony lat 80-tych)

Czar PGR-u z konfiturą
Czar PGR-u z konfiturą

Sposób przygotowania:

Mięso

  • Mięso myjemy i nacinamy w kilkunastu miejscach
  • W nacięciach umieszczamy ząbki czosnku.
  • Mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
  • Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso.
  • Pieczemy w piekarniku przez około 2 godziny
  • W trakcie pieczenia przewracamy i podlewamy mięso co 20 minut.

Konfitura żurawinowo – gruszkowa

  • Żurawinę wsypujemy do garnka.
  • Jabłko i gruszkę obieramy i usuwamy gniazda nasienne
  • Obrane owoce kroimy na duże kawałki.
  • Kawałki jabłka i gruszki dodajemy do żurawiny.
  • Całość zalewamy winem i dodajemy cukier.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 -60 minut.
  • Pod koniec gotowania zdejmujemy przykrycie, aby wyparował nadmiar wody.

Marchewki w sosie balsamicznym

  • Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 4-6 minut.
  • Ugotowane marchewki odstawiamy do ostudzenia.
  • W osobnym garnku roztapiamy masło i dodajemy pozostałe składniki.
  • Marchewki zanurzamy w powstałej marynacie i odstawiamy na 15-20 minut.
  • Na blasze układamy warzywa i grillujemy do czasu, aż będą miękkie.
podziel się:

Pozostałe wiadomości