Sposób przygotowania:
Mięso
- Mięso myjemy i nacinamy w kilkunastu miejscach
- W nacięciach umieszczamy ząbki czosnku.
- Mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
- Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso.
- Pieczemy w piekarniku przez około 2 godziny
- W trakcie pieczenia przewracamy i podlewamy mięso co 20 minut.
Konfitura żurawinowo – gruszkowa
- Żurawinę wsypujemy do garnka.
- Jabłko i gruszkę obieramy i usuwamy gniazda nasienne
- Obrane owoce kroimy na duże kawałki.
- Kawałki jabłka i gruszki dodajemy do żurawiny.
- Całość zalewamy winem i dodajemy cukier.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 -60 minut.
- Pod koniec gotowania zdejmujemy przykrycie, aby wyparował nadmiar wody.
Marchewki w sosie balsamicznym
- Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 4-6 minut.
- Ugotowane marchewki odstawiamy do ostudzenia.
- W osobnym garnku roztapiamy masło i dodajemy pozostałe składniki.
- Marchewki zanurzamy w powstałej marynacie i odstawiamy na 15-20 minut.
- Na blasze układamy warzywa i grillujemy do czasu, aż będą miękkie.
podziel się: