„Cudze chwalicie, swego nie znacie” Marika Grzelak

Cudze chwalicie
Cudze chwalicie

Sposób przygotowania:

Z soczewicy

  • Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę do namoczenia.
  • Następnie odlewamy wodę i wrzucamy do gotującej się osolonej wody w proporcji 1:2 (szklanka soczewicy na 2 szklanki wody).
  • Gotujemy aż soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodajemy dodatki smakowe tj. rdest ostrogorzki, czosnek i miętę.
  • Miksujemy na pastę dodając masło i olej naprzemiennie sprawdzając konsystencję i smak.

Z Bobu

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przestudzamy i obieramy ze skórki.
  • Jeszcze ciepły rozgniatamy na masę dodając 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę oleju i łyżkę masła.
  • Ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy poszatkowane świeże listki mięty, koperku i szczypiorku, solimy do smaku.
  • Dolewamy 1 łyżeczkę octu jabłkowego aby nadać paście winnego, orzeźwiającego smaku.

Z Koziego sera

  • Mieszamy składniki.

Podpłomyki

  • Mąkę mieszamy z wodą i solą do smaku.
  • Ciasto wyrabiamy aż zrobi się plastyczne, rozwałkowujemy na cienkie placuszki około 0,5 cm grubości.
  • Rozgrzewamy na ogniu blachę, kładziemy na niej placuszki i czekamy aż się zarumienią.
  • Pieczemy je z obu stron, gdy przy ostukiwaniu wydadzą głuchy dźwięk ( jak chleb) są gotowe do podania.
  • Świeże, ciepłe podpłomyki smarujemy pastami, dekorujemy według uznania miętą, bluszczykiem kurdybankiem, koprem lub tym co lubimy. Podajemy trzy podpłomyki, każdy z inną pastą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości