Sposób przygotowania:
Z soczewicy
- Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę do namoczenia.
- Następnie odlewamy wodę i wrzucamy do gotującej się osolonej wody w proporcji 1:2 (szklanka soczewicy na 2 szklanki wody).
- Gotujemy aż soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodajemy dodatki smakowe tj. rdest ostrogorzki, czosnek i miętę.
- Miksujemy na pastę dodając masło i olej naprzemiennie sprawdzając konsystencję i smak.
Z Bobu
- Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przestudzamy i obieramy ze skórki.
- Jeszcze ciepły rozgniatamy na masę dodając 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę oleju i łyżkę masła.
- Ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy poszatkowane świeże listki mięty, koperku i szczypiorku, solimy do smaku.
- Dolewamy 1 łyżeczkę octu jabłkowego aby nadać paście winnego, orzeźwiającego smaku.
Z Koziego sera
- Mieszamy składniki.
Podpłomyki
- Mąkę mieszamy z wodą i solą do smaku.
- Ciasto wyrabiamy aż zrobi się plastyczne, rozwałkowujemy na cienkie placuszki około 0,5 cm grubości.
- Rozgrzewamy na ogniu blachę, kładziemy na niej placuszki i czekamy aż się zarumienią.
- Pieczemy je z obu stron, gdy przy ostukiwaniu wydadzą głuchy dźwięk ( jak chleb) są gotowe do podania.
- Świeże, ciepłe podpłomyki smarujemy pastami, dekorujemy według uznania miętą, bluszczykiem kurdybankiem, koprem lub tym co lubimy. Podajemy trzy podpłomyki, każdy z inną pastą.
podziel się: