Sposób przygotowania:
- Dzień przed planowanym pieczeniem indyka należy całą noc moczyć w solance. W tym celu na każdy litr wody wsypujemy łyżkę soli. Sól sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste.
- Musimy pamiętać, że indyk powinien być w całości zanurzony w roztworze soli, ewentualnie jeśli nie posiadamy tak dużego naczynia trzeba go co jakiś czas obracać.
- W dniu pieczenia wyjmujemy indyka z solanki, osuszamy i do jego wnętrza napycham tyle suszonych owoców, ile się zmieści, im więcej tym lepiej.
- Zaszywamy naszego indyka, by nadzienie nie wypadło podczas pieczenia.
- Nacieramy go na zewnątrz ulubionymi ziołami i tak przygotowaną sztukę przekładamy na blachę lub brytfannę. Wlewamy na blaszkę nieco wody i dodajemy do niej odrobinę oliwy.
- Dookoła indyka kładziemy pokrojone na cząstki jabłka.
- Zakładamy, że każdy kilogram indyczego mięsa potrzebuje ok. 40 minut spędzonych w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170℃.
- W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewamy indyka wytopionym sosem.
- Bataty gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy z masłem i odrobiną syropu klonowego.
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie.
- Serwujemy w całości, przy stole kroimy porcje i podajemy z batatami i zieloną fasolką.
podziel się: