Confit z kaczki
Confit
Sposób przygotowania:
- Kacze udka smarujemy solą, obkładamy ziołami i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnie wkładamy je do garnka z grubym dnem i zalewamy gęsim tłuszczem.
- Gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny.
- Po ugotowaniu wyjmujemy, wycieramy delikatnie z tłuszczu, zdejmujemy skórę
- Podajemy z sosem i puree.
Sos:
Sposób przygotowania:
- - Do garnka wlewamy białe wino i odparowujemy połowę.
- - Dodajemy w częściach masło
- - Podgrzewając mieszamy aż płyn uzyska kremową konsystencję.
- - Doprawiamy solą.
Puree:
Sposób przygotowania:
- - Ziemniaki obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy przez 30 minut.
- - Po ugotowaniu ziemniaki gnieciemy, a następnie dodajemy podgrzane mleko i masło.
- - Ucieramy na gładką, kremową masę.
Sałatka:
Sposób przygotowania:
- - Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Buraki owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wkładamy do piekarnika na ok 60 minut.
- - Po upieczeniu i wystygnięciu obieramy je, kroimy na małe kawałki i łączymy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu posypujemy je pokruszonym kozim serem.
podziel się: