Confit z kaczki Justyny Zielińskiej (Warszawa)

Confit z kaczki
Confit z kaczki
Danie główne

Confit z kaczki

Confit

Sposób przygotowania:

  • Kacze udka smarujemy solą, obkładamy ziołami i wkładamy na noc do lodówki.
    • Następnie wkładamy je do garnka z grubym dnem i zalewamy gęsim tłuszczem.
      • Gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny.
        • Po ugotowaniu wyjmujemy, wycieramy delikatnie z tłuszczu, zdejmujemy skórę
          • Podajemy z sosem i puree.

            Sos:

            Sposób przygotowania:

            • - Do garnka wlewamy białe wino i odparowujemy połowę.
              • - Dodajemy w częściach masło
                • - Podgrzewając mieszamy aż płyn uzyska kremową konsystencję.
                  • - Doprawiamy solą.

                    Puree:

                    Sposób przygotowania:

                    • - Ziemniaki obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy przez 30 minut.
                      • - Po ugotowaniu ziemniaki gnieciemy, a następnie dodajemy podgrzane mleko i masło.
                        • - Ucieramy na gładką, kremową masę.

                          Sałatka:

                          Sposób przygotowania:

                          • - Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Buraki owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wkładamy do piekarnika na ok 60 minut.
                            • - Po upieczeniu i wystygnięciu obieramy je, kroimy na małe kawałki i łączymy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu posypujemy je pokruszonym kozim serem.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości