Confit z kaczki Justyny Zielińskiej (Warszawa)

Confit z kaczki
Confit z kaczki
Danie główne

Confit z kaczki

Confit

Sposób przygotowania:

  • Kacze udka smarujemy solą, obkładamy ziołami i wkładamy na noc do lodówki.
  • Następnie wkładamy je do garnka z grubym dnem i zalewamy gęsim tłuszczem.
  • Gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny.
  • Po ugotowaniu wyjmujemy, wycieramy delikatnie z tłuszczu, zdejmujemy skórę
  • Podajemy z sosem i puree.

Sos:

Sposób przygotowania:

  • - Do garnka wlewamy białe wino i odparowujemy połowę.
  • - Dodajemy w częściach masło
  • - Podgrzewając mieszamy aż płyn uzyska kremową konsystencję.
  • - Doprawiamy solą.

Puree:

Sposób przygotowania:

  • - Ziemniaki obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy przez 30 minut.
  • - Po ugotowaniu ziemniaki gnieciemy, a następnie dodajemy podgrzane mleko i masło.
  • - Ucieramy na gładką, kremową masę.

Sałatka:

Sposób przygotowania:

  • - Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Buraki owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wkładamy do piekarnika na ok 60 minut.
  • - Po upieczeniu i wystygnięciu obieramy je, kroimy na małe kawałki i łączymy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu posypujemy je pokruszonym kozim serem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości