Sposób przygotowania:
Sos suki:
- Do blendera wlewamy wodę.
- Dodajemy kolendrę wraz z łodygami i korzeniami.
- Wlewamy sos chili, czosnek i papryczkę chili.
- Miksujemy na gładką masę.
- Przekładamy do garnka i podgrzewamy.
- Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier, sos ostrygowy, sos rybny, olej sezamowy oraz szczyptę soli.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Na koniec doprawiamy sezamem i sokiem z limonki.
Zupa:
- W garnku podsmażamy czosnek i kurczaka.
- Gdy się trochę przyrumieni dodajemy kapustę pekińską i wlewamy 2 szklanki wody.
- Wrzucamy pieczarki, paprykę, sos suki, sos rybny i cukier. Gotujemy przez chwilę.
- Obok w miseczce roztrzepujemy jajko.
- Wlewamy jajko na powierzchnię gotującej zupy, czekamy chwilę, po czym mieszamy.
- W gorącej wodzie moczymy makaron sojowy około 10 minut.
- W miseczkach zalewamy zupą gotowy makaron i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
podziel się: