„Codziennie inna kuchnia” Bartosza Leszczyńskiego (Płock)

Codziennie inna kuchnia
Codziennie inna kuchnia

Sposób przygotowania:

Sos suki:

  • Do blendera wlewamy wodę.
  • Dodajemy kolendrę wraz z łodygami i korzeniami.
  • Wlewamy sos chili, czosnek i papryczkę chili.
  • Miksujemy na gładką masę.
  • Przekładamy do garnka i podgrzewamy.
  • Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier, sos ostrygowy, sos rybny, olej sezamowy oraz szczyptę soli.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Na koniec doprawiamy sezamem i sokiem z limonki.

Zupa:

  • W garnku podsmażamy czosnek i kurczaka.
  • Gdy się trochę przyrumieni dodajemy kapustę pekińską i wlewamy 2 szklanki wody.
  • Wrzucamy pieczarki, paprykę, sos suki, sos rybny i cukier. Gotujemy przez chwilę.
  • Obok w miseczce roztrzepujemy jajko.
  • Wlewamy jajko na powierzchnię gotującej zupy, czekamy chwilę, po czym mieszamy.
  • W gorącej wodzie moczymy makaron sojowy około 10 minut.
  • W miseczkach zalewamy zupą gotowy makaron i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości