Sposób przygotowania:
● Szpinak myjemy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
● Smażymy do momentu, aż zmniejszy objętość.
● Podsmażony szpinak przekładamy na sito i odsączamy nadmiar wody.
● Szpinak posypujemy gałką muszkatołową.
● Dodajemy pokrojone suszone pomidory i ser feta.
● Orzeszki pini prażymy na suchej patelni.
● Prażone orzeszki dodajemy do szpinaku.
● Dodajemy surowe jajka i dokładnie mieszamy.
● Ciasto filo wykładamy na formę.
● Ciasto smarujemy olejem z suszonych pomidorów.
● Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej farsz.
● Nadzienie dokładnie przykrywamy ciastem filo.
● Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Tzatizki
● Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
● Startego ogórka dodajemy do jogurtu greckiego.
● Czosnek wyciskamy i dodajemy do jogurtu z ogórkiem.
● Dodajemy koperek.
● Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
● Dokładnie mieszamy