Sposób przygotowania:
- Dzwonki sandacza nacieramy solą, pieprzem i posypujemy bazylią.
- Przygotowaną rygę wkładamy do półmiska i odstawiamy do lodówki.
- Do miski wlewamy piwo oraz wodę
- Dosypujemy mąkę, cały czas mieszając.
- Masa musi być odrobinę gęstsza, niż ta stosowana do smażenia naleśników.
- Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia
- Doprawiamy solą i cukrem.
- Dokładnie mieszamy.
- Schłodzoną rybę maczamy w cieście i panierce z bułki tartej. Smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym, oleju. Rybę obsmażamy z obu stron na złocisty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na ręczniki papierowe i osuszamy.
- Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę i polewamy octem balsamicznym.
- Rybę podajemy na talerzu z gotowanymi ziemniakami i owocową sałatką.
podziel się: