Sposób przygotowania:
Królik
- · Tuszę królika dzielimy na 8 części.
- · Kawałki królika wkładamy do osolonej zimnej wody.
- · Odstawiamy na 15 minut.
- · Mięso królika osuszamy i oprószamy solą morską.
- · Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
- · Na rozgrzanej oliwie układamy kawałki królika.
- · Mięso obsmażamy z dwóch stron.
- · Nieobrany czosnek rozgniatamy i dodajemy do mięsa w połowie smażenia.
- · Mięso i czosnek zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka.
- · Na patelni szklimy cebulę.
- · Do zeszklonej cebuli dodajemy zmielony kmin i podsmażamy przez minutę.
- · Do garnka wlewamy wino i zagotowujemy.
- · Gotujemy do momentu zredukowania płynu.
- · Dodajemy świeżo zmielony pieprz.
- · Doprawione wino wlewamy do naczynia z mięsem królika.
- · Zalewamy wodą do całkowitego przykrycia mięsa.
- · Gotujemy przez około 1 godzinę.
- · Odlewamy kilka łyżek sosu z mięsa do małego garnka.
- · Do sosu dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając.
- · Przelewamy z powrotem do garnka z gotującym się mięsem.
- · Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Konfitura
- · Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na długie, cienkie plastry.
- · Cytryny czyścimy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
- · Do garnka wrzucamy marchewkę, cytryny i cukier.
- · Dolewamy sok z cytryny.
- · Mieszając doprowadzamy do wrzenia.
- · Gotujemy, aż konfitura zgęstnieje.
- · Gotową konfiturę wkładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
podziel się: