„Co jest doktorku?" Katarzyny Bernaś (Warszawa)

 „Co jest doktorku?"
„Co jest doktorku?"

Sposób przygotowania:

Królik

  • · Tuszę królika dzielimy na 8 części.
  • · Kawałki królika wkładamy do osolonej zimnej wody.
  • · Odstawiamy na 15 minut.
  • · Mięso królika osuszamy i oprószamy solą morską.
  • · Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
  • · Na rozgrzanej oliwie układamy kawałki królika.
  • · Mięso obsmażamy z dwóch stron.
  • · Nieobrany czosnek rozgniatamy i dodajemy do mięsa w połowie smażenia.
  • · Mięso i czosnek zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka.
  • · Na patelni szklimy cebulę.
  • · Do zeszklonej cebuli dodajemy zmielony kmin i podsmażamy przez minutę.
  • · Do garnka wlewamy wino i zagotowujemy.
  • · Gotujemy do momentu zredukowania płynu.
  • · Dodajemy świeżo zmielony pieprz.
  • · Doprawione wino wlewamy do naczynia z mięsem królika.
  • · Zalewamy wodą do całkowitego przykrycia mięsa.
  • · Gotujemy przez około 1 godzinę.
  • · Odlewamy kilka łyżek sosu z mięsa do małego garnka.
  • · Do sosu dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając.
  • · Przelewamy z powrotem do garnka z gotującym się mięsem.
  • · Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Konfitura

  • · Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na długie, cienkie plastry.
  • · Cytryny czyścimy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
  • · Do garnka wrzucamy marchewkę, cytryny i cukier.
  • · Dolewamy sok z cytryny.
  • · Mieszając doprowadzamy do wrzenia.
  • · Gotujemy, aż konfitura zgęstnieje.
  • · Gotową konfiturę wkładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości