„Co jest doktorku?" Katarzyny Bernaś (Warszawa)

 „Co jest doktorku?"
„Co jest doktorku?"

Sposób przygotowania:

Królik

  • · Tuszę królika dzielimy na 8 części.
    • · Kawałki królika wkładamy do osolonej zimnej wody.
      • · Odstawiamy na 15 minut.
        • · Mięso królika osuszamy i oprószamy solą morską.
          • · Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
            • · Na rozgrzanej oliwie układamy kawałki królika.
              • · Mięso obsmażamy z dwóch stron.
                • · Nieobrany czosnek rozgniatamy i dodajemy do mięsa w połowie smażenia.
                  • · Mięso i czosnek zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka.
                    • · Na patelni szklimy cebulę.
                      • · Do zeszklonej cebuli dodajemy zmielony kmin i podsmażamy przez minutę.
                        • · Do garnka wlewamy wino i zagotowujemy.
                          • · Gotujemy do momentu zredukowania płynu.
                            • · Dodajemy świeżo zmielony pieprz.
                              • · Doprawione wino wlewamy do naczynia z mięsem królika.
                                • · Zalewamy wodą do całkowitego przykrycia mięsa.
                                  • · Gotujemy przez około 1 godzinę.
                                    • · Odlewamy kilka łyżek sosu z mięsa do małego garnka.
                                      • · Do sosu dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając.
                                        • · Przelewamy z powrotem do garnka z gotującym się mięsem.
                                          • · Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

                                            Konfitura

                                            • · Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na długie, cienkie plastry.
                                              • · Cytryny czyścimy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
                                                • · Do garnka wrzucamy marchewkę, cytryny i cukier.
                                                  • · Dolewamy sok z cytryny.
                                                    • · Mieszając doprowadzamy do wrzenia.
                                                      • · Gotujemy, aż konfitura zgęstnieje.
                                                        • · Gotową konfiturę wkładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości