Sposób przygotowania:
Klopsiki
● Cebulę kroimy drobno.
● Czosnek siekamy.
● W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem.
● Dodajemy bułkę tartą, starty ser i posiekaną natkę pietruszki.
● Dokładnie mieszamy.
● Dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
● Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
● Lepimy niewielkie kulki.
● Kulki układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
● Gotowe kulki mięsne smażymy na oliwie do czasu, aż się zarumienią.
Sos
● W garnku rozgrzewamy oliwę.
● Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.
● Smażymy przez chwilę, aż cebula nabierze złotego koloru.
● Zwiększamy ogień i wlewamy wino.
● Dusimy do czasy, aż wyparuje połowa ilości wina.
● Dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Usmażone klopsiki wkładamy do sosu i gotujemy około 15 minut.
● Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
● Klopsiki w sosie podajemy z makaronem spaghetti.