Ciepła baba pod pierzyną Andrzeja Suprona (Ikony lat 80-tych)

Ciepła baba pod pierzyną
Ciepła baba pod pierzyną

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
  • Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
  • Dodajemy rodzynki, 50 g rozpuszczonego masła oraz miód i mieszamy jednocześnie lekko ugniatając.
  • Ciastka kruszymy.
  • Przygotowujemy cztery filiżanki.
  • Pozostałym masłem obficie nacieramy wnętrze filiżanek.
  • Obsypujemy solidnie kruszonymi ciastkami.
  • Na pokruszone ciastka wykładamy masę jabłkową.
  • Filiżanki wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 140°C.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Pianę łączymy z serkiem waniliowym.
  • Po 20 minutach pieczenia, wysuwamy filiżanki z piekarnika i na wierzch nakładamy masę z piany i serka.
  • Pieczemy ponownie przez 15 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości