Chwila zapomnienia Eweliny Kondrakiewicz (Zamość)

Chwila zapomnienia
Chwila zapomnienia

Sposób przygotowania:

Biszkopt

  • Białka ubijamy na sztywno z erytrolem.
  • Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
  • Do ubitej piany dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do formy.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez 30 minut.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt schładzamy.

Krem czekoladowy

  • Śmietanę ubijamy na sztywno z erytrolem.
  • Dodajemy serek mascarpone.
  • Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.
  • Do żelatyny dodajemy odrobinę wrzątku i kakao.
  • Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Wystudzoną żelatynę dodajemy do masy śmietankowej cały czas mieszając.
  • Dodajemy startą czekoladę oraz wiśnie i mieszamy.
  • Biszkopt kroimy na 3 części.
  • Pierwszą część nasączamy wiśniówką, smarujemy dżemem wiśniowym i nakładamy 1/3 kremu czekoladowego.
  • Układamy druga warstwę biszkoptu, nasączamy wiśniówką i nakładamy krem.
  • Trzecią część również nasączamy i delikatnie smarujemy kremem.
  • Całość dekorujemy polewą czekoladą, wiśniami i miętą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości