Chwila zapomnienia Eweliny Kondrakiewicz (Zamość)

Chwila zapomnienia
Chwila zapomnienia

Sposób przygotowania:

Biszkopt

  • Białka ubijamy na sztywno z erytrolem.
    • Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
      • Do ubitej piany dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
        • Delikatnie mieszamy.
          • Przekładamy do formy.
            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez 30 minut.
              • Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt schładzamy.

                Krem czekoladowy

                • Śmietanę ubijamy na sztywno z erytrolem.
                  • Dodajemy serek mascarpone.
                    • Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.
                      • Do żelatyny dodajemy odrobinę wrzątku i kakao.
                        • Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
                          • Wystudzoną żelatynę dodajemy do masy śmietankowej cały czas mieszając.
                            • Dodajemy startą czekoladę oraz wiśnie i mieszamy.
                              • Biszkopt kroimy na 3 części.
                                • Pierwszą część nasączamy wiśniówką, smarujemy dżemem wiśniowym i nakładamy 1/3 kremu czekoladowego.
                                  • Układamy druga warstwę biszkoptu, nasączamy wiśniówką i nakładamy krem.
                                    • Trzecią część również nasączamy i delikatnie smarujemy kremem.
                                      • Całość dekorujemy polewą czekoladą, wiśniami i miętą.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości