Sposób przygotowania:
Biszkopt
- Białka ubijamy na sztywno z erytrolem.
- Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
- Do ubitej piany dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do formy.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez 30 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt schładzamy.
Krem czekoladowy
- Śmietanę ubijamy na sztywno z erytrolem.
- Dodajemy serek mascarpone.
- Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.
- Do żelatyny dodajemy odrobinę wrzątku i kakao.
- Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wystudzoną żelatynę dodajemy do masy śmietankowej cały czas mieszając.
- Dodajemy startą czekoladę oraz wiśnie i mieszamy.
- Biszkopt kroimy na 3 części.
- Pierwszą część nasączamy wiśniówką, smarujemy dżemem wiśniowym i nakładamy 1/3 kremu czekoladowego.
- Układamy druga warstwę biszkoptu, nasączamy wiśniówką i nakładamy krem.
- Trzecią część również nasączamy i delikatnie smarujemy kremem.
- Całość dekorujemy polewą czekoladą, wiśniami i miętą.
podziel się: