Chłodne zabezpieczenie na upalne zagrożenie Kornelii Nowak (Śląsk)

Chłodne zabezpieczenie
Chłodne zabezpieczenie
  • Botwinę i buraki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem, wciskamy czosnek
  • Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę
  • Dodajemy ocet i wyłączamy ogień
  • Pozostawiamy do ostygnięcia
  • Kefir, jogurt i śmietanę mieszamy razem
  • Dodajemy do pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek, posiekany szczypior i koperek
  • Dodajemy ostudzone i odcedzone buraki z botwiną
  • Doprawiamy solą i czarnym zmielonym pieprzem
  • Odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny
  • Podajemy na zimno, dekorując każdy talerz jajkiem na twardo, podzielonym na ćwiartki
podziel się:

Pozostałe wiadomości