Chłodna zaprawa Agaty Gilon (Mazury)

Chłodna zaprawa
Chłodna zaprawa

Sposób przygotowania:

  • Botwinę i buraki myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • Obraną botwinę i buraki gotujemy w niewielkiej ilości posłodzonej i posolonej wody.
  • Ugotowane warzywa studzimy
  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Ugotowane jajka obieramy i studzimy.
  • Rzodkiewki i ogórka obieramy i kroimy drobno.
  • Koperek i szczypiorek siekamy.
  • Mieszamy jogurt i śmietanę.
  • Dodajemy botwinę, ogórka, rzodkiewki, koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Powstałą zupę wkładamy do lodówki i schładzamy.
  • Podajemy z ćwiartkami jajka i gałązką kopru.
podziel się:

Pozostałe wiadomości