Chińskie pierożki, kurczak i pieczona łódka z banana, czyli lekcja chińskiego wg Małgosi

Chińskie pierożki Dim Sum w trzch wariacjach smakowych
Chińskie pierożki Dim Sum w trzch wariacjach smakowych

MAŁGORZATA BORUCH-ŁUKIEWICZ- przepisy

PRZYSTAWKA

Ni Hao – Dzień Dobry

Chińskie pierożki Dim Sum w trzech wariacjach smakowych

Składniki:

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szklanka (bądź tyle ile wchłonie mąka) bardzo gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto wyrabiamy, formujemy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy na bok na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsze.

Składniki:

Farsz 1

  • 25 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 białko

Farsz 2

  • 25 dag krewetek (surowych, bez pancerzy i ogonków)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub wytrawnej sherry
  • 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (środkowa, jasno zielona część)
  • 1 łyżka cebuli startej na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 białko
  • czarny pieprz

Farsz 3

  • 5 dag szpinaku
  • 5 dag mieszanki kiełków
  • 1 starta marchewka
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa pięciu smaków
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Farsze smażymy na patelni, na koniec dodajemy białko. Po usmażeniu pozostawiamy całość do przestygnięcia. Odcinamy po kawałku ciasta z rulonu, rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy ok. 8 cm. Na środku ciasta nakładamy farsz i sklejamy pierożki w tzw. sakiewki. Pierożki gotujemy na parze, najlepiej w specjalnym bambusowym parowniku przez 7-8 minut. Serwujemy je natychmiast po ugotowaniu. Możemy również podać sos do maczania pierożków.

Sos do pierożków

Składniki:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (jasno zielona część)
  • 1 łyżka drobno tartego imbiru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Chińskie pierożki
Chińskie pierożki
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Wo Ai Ni – Kocham Cię

Przez żołądek do serca czyli kurczak generała Tso

Składniki:

  • 0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
  • 2 cebule typu dymka (część biała i zielona) posiekana
  • 1-2 posiekane małe papryczki chilli, bądź jeżeli ktoś preferuje wersję łagodniejszą - 1 papryka czerwona
  • brokuł
  • olej do głębokiego smażenia

Składniki na ciasto:

  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • woda

Składniki na sos:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 2 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka białego octu
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 0,5 szklanki bulionu kurzego

Sposób przygotowania:

Mieszamy składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Całość odstawiamy do lodówki. Siekamy dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy składniki ciasta. Jeżeli jest zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy, aż ciasto pokryją dokładnie kawałki mięsa. Kurczaka smażymy w porcjach w gorącym oleju na chrupiąco. Po usmażeniu odsączamy z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy krótko dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy sos i wlewamy do woka. Gotujemy, mieszając aż do jego zgęstnienia. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu. Danie podajemy z ryżem gotowanym, smażonym na patelni z jajkiem bądź z makaronem ryżowym.

Chińska sałatka

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 ostra czerwona papryka
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Liście kapusty opłukujemy, odsączamy z wody, cienko szatkujemy na kawałki o długości około 6 cm. Kapustę przekładamy do kamiennego garnka, mieszamy z solą i cukrem. Odstawiamy na około 2 godziny. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki. Opłukujemy je i kroimy w cienkie paseczki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Migdały sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kapustę lekko odsączamy, dodajemy olej, ocet, imbir i paprykę. Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Przed podaniem posypujemy sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso
Źródło: TVN

DESER

Zhag Jie – Do widzenia

Pieczona łódka z banana z czekoladą i lodami z zielonej herbaty

Składniki

  • lody waniliowe bądź śmietankowe – 500 ml
  • 4-5 łyżeczek zmielonej zielonej herbaty typu matcha
  • 4 banany
  • czekolada gorzka w płynie

Sposób przygotowania:

Lody waniliowe bądź śmietankowe delikatnie rozmrażamy. Matchę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody tak, żeby uzyskać konsystencję pasty. Dodajemy ją do lodów i całość miksujemy, następnie ponownie zamrażamy. Banany nacinamy wzdłuż wewnętrznej, krótszej części. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy czekoladę. Następnie wyjmujemy banany z piekarnika i układamy na talerzu. Nalewamy do wewnątrz gorącą czekoladę, a na wierzchu kładziemy 2 gałki lodów z zieloną herbatą.

Pieczona łódka z banana
Pieczona łódka z banana
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości