Chińskie pierożki, kurczak i pieczona łódka z banana, czyli lekcja chińskiego wg Małgosi

Chińskie pierożki Dim Sum w trzch wariacjach smakowych
Chińskie pierożki Dim Sum w trzch wariacjach smakowych

MAŁGORZATA BORUCH-ŁUKIEWICZ- przepisy

PRZYSTAWKA

Ni Hao – Dzień Dobry

Chińskie pierożki Dim Sum w trzech wariacjach smakowych

Składniki:

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    • szklanka (bądź tyle ile wchłonie mąka) bardzo gorącej wody

      Sposób przygotowania:

      Ciasto wyrabiamy, formujemy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy na bok na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsze.

      Składniki:

      Farsz 1

      • 25 dag mielonego mięsa z kurczaka
        • 2 marchewki
          • 2 ząbki czosnku
            • 1 łyżeczka curry
              • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
                • 1 łyżeczka sosu rybnego
                  • 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
                    • szczypta soli
                      • szczypta pieprzu
                        • 1 białko

                          Farsz 2

                          • 25 dag krewetek (surowych, bez pancerzy i ogonków)
                            • 2 łyżki sosu sojowego
                              • 2 łyżeczki oleju sezamowego
                                • 2 łyżeczki octu ryżowego lub wytrawnej sherry
                                  • 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (środkowa, jasno zielona część)
                                    • 1 łyżka cebuli startej na tarce o małych oczkach
                                      • 2 łyżeczki startego imbiru
                                        • 1 białko
                                          • czarny pieprz

                                            Farsz 3

                                            • 5 dag szpinaku
                                              • 5 dag mieszanki kiełków
                                                • 1 starta marchewka
                                                  • 2 łyżeczki startego imbiru
                                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                                      • przyprawa pięciu smaków
                                                        • 1 białko

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Farsze smażymy na patelni, na koniec dodajemy białko. Po usmażeniu pozostawiamy całość do przestygnięcia. Odcinamy po kawałku ciasta z rulonu, rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy ok. 8 cm. Na środku ciasta nakładamy farsz i sklejamy pierożki w tzw. sakiewki. Pierożki gotujemy na parze, najlepiej w specjalnym bambusowym parowniku przez 7-8 minut. Serwujemy je natychmiast po ugotowaniu. Możemy również podać sos do maczania pierożków.

                                                          Sos do pierożków

                                                          Składniki:

                                                          • 1/3 szklanki sosu sojowego
                                                            • 1,5 łyżki octu ryżowego
                                                              • 3 łyżeczki oleju sezamowego
                                                                • 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (jasno zielona część)
                                                                  • 1 łyżka drobno tartego imbiru

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

                                                                    Chińskie pierożki
                                                                    Chińskie pierożki
                                                                    Źródło: TVN

                                                                    DANIE GŁÓWNE

                                                                    Wo Ai Ni – Kocham Cię

                                                                    Przez żołądek do serca czyli kurczak generała Tso

                                                                    Składniki:

                                                                    • 0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
                                                                      • 2 cebule typu dymka (część biała i zielona) posiekana
                                                                        • 1-2 posiekane małe papryczki chilli, bądź jeżeli ktoś preferuje wersję łagodniejszą - 1 papryka czerwona
                                                                          • brokuł
                                                                            • olej do głębokiego smażenia

                                                                              Składniki na ciasto:

                                                                              • 1,5 łyżki sosu sojowego
                                                                                • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
                                                                                  • 1 jajko
                                                                                    • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
                                                                                      • woda

                                                                                        Składniki na sos:

                                                                                        • 1 łyżka mąki kukurydzianej
                                                                                          • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                            • 1 łyżka wody
                                                                                              • 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
                                                                                                • 2 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
                                                                                                  • 3 łyżki cukru
                                                                                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                                                      • 1 łyżka białego octu
                                                                                                        • 1 łyżka wina ryżowego
                                                                                                          • 0,5 szklanki bulionu kurzego

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Mieszamy składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Całość odstawiamy do lodówki. Siekamy dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy składniki ciasta. Jeżeli jest zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy, aż ciasto pokryją dokładnie kawałki mięsa. Kurczaka smażymy w porcjach w gorącym oleju na chrupiąco. Po usmażeniu odsączamy z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy krótko dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy sos i wlewamy do woka. Gotujemy, mieszając aż do jego zgęstnienia. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu. Danie podajemy z ryżem gotowanym, smażonym na patelni z jajkiem bądź z makaronem ryżowym.

                                                                                                            Chińska sałatka

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 1 kg białej kapusty
                                                                                                              • 1 ostra czerwona papryka
                                                                                                                • 1 mały kawałek imbiru
                                                                                                                  • 3 łyżki białego octu winnego
                                                                                                                    • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
                                                                                                                      • 1 łyżka oleju sezamowego
                                                                                                                        • 100 g orzeszków ziemnych
                                                                                                                          • 100 g migdałów
                                                                                                                            • 1 łyżka soli

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              Liście kapusty opłukujemy, odsączamy z wody, cienko szatkujemy na kawałki o długości około 6 cm. Kapustę przekładamy do kamiennego garnka, mieszamy z solą i cukrem. Odstawiamy na około 2 godziny. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki. Opłukujemy je i kroimy w cienkie paseczki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Migdały sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kapustę lekko odsączamy, dodajemy olej, ocet, imbir i paprykę. Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Przed podaniem posypujemy sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.

                                                                                                                              Kurczak generała Tso
                                                                                                                              Kurczak generała Tso
                                                                                                                              Źródło: TVN

                                                                                                                              DESER

                                                                                                                              Zhag Jie – Do widzenia

                                                                                                                              Pieczona łódka z banana z czekoladą i lodami z zielonej herbaty

                                                                                                                              Składniki

                                                                                                                              • lody waniliowe bądź śmietankowe – 500 ml
                                                                                                                                • 4-5 łyżeczek zmielonej zielonej herbaty typu matcha
                                                                                                                                  • 4 banany
                                                                                                                                    • czekolada gorzka w płynie

                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                      Lody waniliowe bądź śmietankowe delikatnie rozmrażamy. Matchę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody tak, żeby uzyskać konsystencję pasty. Dodajemy ją do lodów i całość miksujemy, następnie ponownie zamrażamy. Banany nacinamy wzdłuż wewnętrznej, krótszej części. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy czekoladę. Następnie wyjmujemy banany z piekarnika i układamy na talerzu. Nalewamy do wewnątrz gorącą czekoladę, a na wierzchu kładziemy 2 gałki lodów z zieloną herbatą.

                                                                                                                                      Pieczona łódka z banana
                                                                                                                                      Pieczona łódka z banana
                                                                                                                                      Źródło: TVN

                                                                                                                                      Autor: TVN

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                                      W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                                                      W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                                      "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                                                      "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                                                      Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                                                      Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!