MAŁGORZATA BORUCH-ŁUKIEWICZ- przepisy
PRZYSTAWKA
Ni Hao – Dzień Dobry
Chińskie pierożki Dim Sum w trzech wariacjach smakowych
Składniki:
CIASTO:
- 0,5 kg mąki pszennej
- szklanka (bądź tyle ile wchłonie mąka) bardzo gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabiamy, formujemy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy na bok na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsze.
Składniki:
Farsz 1
- 25 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 białko
Farsz 2
- 25 dag krewetek (surowych, bez pancerzy i ogonków)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego lub wytrawnej sherry
- 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (środkowa, jasno zielona część)
- 1 łyżka cebuli startej na tarce o małych oczkach
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 białko
- czarny pieprz
Farsz 3
- 5 dag szpinaku
- 5 dag mieszanki kiełków
- 1 starta marchewka
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawa pięciu smaków
- 1 białko
Sposób przygotowania:
Farsze smażymy na patelni, na koniec dodajemy białko. Po usmażeniu pozostawiamy całość do przestygnięcia. Odcinamy po kawałku ciasta z rulonu, rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy ok. 8 cm. Na środku ciasta nakładamy farsz i sklejamy pierożki w tzw. sakiewki. Pierożki gotujemy na parze, najlepiej w specjalnym bambusowym parowniku przez 7-8 minut. Serwujemy je natychmiast po ugotowaniu. Możemy również podać sos do maczania pierożków.
Sos do pierożków
Składniki:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (jasno zielona część)
- 1 łyżka drobno tartego imbiru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
DANIE GŁÓWNE
Wo Ai Ni – Kocham Cię
Przez żołądek do serca czyli kurczak generała Tso
Składniki:
- 0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
- 2 cebule typu dymka (część biała i zielona) posiekana
- 1-2 posiekane małe papryczki chilli, bądź jeżeli ktoś preferuje wersję łagodniejszą - 1 papryka czerwona
- brokuł
- olej do głębokiego smażenia
Składniki na ciasto:
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
- woda
Składniki na sos:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
- 2 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu
- 1 łyżka wina ryżowego
- 0,5 szklanki bulionu kurzego
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Całość odstawiamy do lodówki. Siekamy dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy składniki ciasta. Jeżeli jest zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy, aż ciasto pokryją dokładnie kawałki mięsa. Kurczaka smażymy w porcjach w gorącym oleju na chrupiąco. Po usmażeniu odsączamy z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy krótko dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy sos i wlewamy do woka. Gotujemy, mieszając aż do jego zgęstnienia. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu. Danie podajemy z ryżem gotowanym, smażonym na patelni z jajkiem bądź z makaronem ryżowym.
Chińska sałatka
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 ostra czerwona papryka
- 1 mały kawałek imbiru
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki jasnobrązowego cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g migdałów
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Liście kapusty opłukujemy, odsączamy z wody, cienko szatkujemy na kawałki o długości około 6 cm. Kapustę przekładamy do kamiennego garnka, mieszamy z solą i cukrem. Odstawiamy na około 2 godziny. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki. Opłukujemy je i kroimy w cienkie paseczki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Migdały sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kapustę lekko odsączamy, dodajemy olej, ocet, imbir i paprykę. Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Przed podaniem posypujemy sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.
DESER
Zhag Jie – Do widzenia
Pieczona łódka z banana z czekoladą i lodami z zielonej herbaty
Składniki
- lody waniliowe bądź śmietankowe – 500 ml
- 4-5 łyżeczek zmielonej zielonej herbaty typu matcha
- 4 banany
- czekolada gorzka w płynie
Sposób przygotowania:
Lody waniliowe bądź śmietankowe delikatnie rozmrażamy. Matchę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody tak, żeby uzyskać konsystencję pasty. Dodajemy ją do lodów i całość miksujemy, następnie ponownie zamrażamy. Banany nacinamy wzdłuż wewnętrznej, krótszej części. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy czekoladę. Następnie wyjmujemy banany z piekarnika i układamy na talerzu. Nalewamy do wewnątrz gorącą czekoladę, a na wierzchu kładziemy 2 gałki lodów z zieloną herbatą.
Autor: TVN