Sposób przygotowania:
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.
- W innym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem na gładką masę.
- Do masy mascarpone dodajemy ubite żółtka i miksujemy. Dodajemy cukier do smaku.
- Maliny ugniatamy widelcem lub chwilę blendujemy z 1 łyżką cukru pudru (lub miodu) i z sokiem z wyciśniętej limonki.
- Ciasteczka drobno kruszymy i układamy na dnie pucharków.
- Pokruszone ciastka przykrywamy malinami a następnie kładziemy masę mascarpone.
- Wierzch posypujemy rozgniecionymi ciastkami z płatkami migdałowymi, dekorujemy całymi malinami i listkiem mięty.
- Przed podaniem wstawiamy deser do lodówki do schłodzenia.
podziel się: