Charoset i chanukowe śnieżki Noemi Lech (Śląsk)

Charoset i chanukowe śnieżki
Charoset i chanukowe śnieżki

Sposób przygotowania:

  • Bakalie zalewamy słodkim czerwonym winem i pozostawiamy na noc.
  • Orzechy zalewamy wodą i pozostawiamy na godzinę.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Dodajemy migdały i morele.
  • Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy kardamonem, cynamonem, anyżem, imbirem i odrobiną miodu.
  • Podajemy w pucharkach i przyozdabiamy listkiem mięty.

Uszy hamana - Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 4 równe okręgi.
  • Każdą część nadziewamy masą makową.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • Deser podajemy na zimno.
podziel się:

Pozostałe wiadomości