DOROTA SŁABIAK- przepisy
Przystawka
Carpaccio z polędwicy wieprzowej
(Czas przygotowania: 60 min.)
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- sałata lodowa
- kapary – kilka sztuk
- pieprz zielony w occie winnym – łyżeczka na porcję
- tarty parmezan – łyżeczka na porcję
- tymianek
- rozmaryn
- sól
Sposób przygotowania:
Z polędwicy pozbywamy się błon i ewentualnego tłuszczu. Nacieramy mięso sporą ilością soli oraz ziołami. Następnie zawijamy ją w folię i wkładamy na dobę do lodówki. Następnego dnia polędwicę należy „ściąć” czyli podsmażyć na rozgrzanym oleju po 10 sekund z każdej ze stron. Po podsmażeniu polędwicę ponownie zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Kiedy mięso będzie zamrożone wyjmujemy je na zewnątrz. Polędwica musi na tyle odtajać, aby można ją było kroić na cienkie „laserowe” plastry. Plastry układamy na liściach sałaty, posypujemy kaparami i pieprzem. Na koniec nakrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy serem.
Carpaccio świetnie smakuje z podpieczonym chlebem grzankowym i masłem czosnkowym.
Danie główne
Karkówka z grilla
podana w sosie kurkowym z pieczonymi ziemniaczkami
(czas przygotowania: 60 min.)
Składniki:
- chuda karkówka – plaster na porcję
- oliwa
- czosnek
- cebula
- tymianek
- bazylia
- rozmaryn
- oregano
- sól
- pieprz Cayenne
- czubryca zielona i czerwona
- brokuły
- 15 dag sera feta -1/2 opakowania
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 kubek zagęszczonej śmietany do zup i sałatek
- 300 g kurek świeżych, mrożonych lub w zalewie
- 120 ml słodkiej śmietany
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 kostka rosołowa – grzybowa
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Następnie rozbijamy i wkładamy do głębokiej miski lub garnka i naprzemiennie posypujemy ziołami, solą, cebulą i czosnkiem. Wszystko zalewamy dużą ilością oliwy. Najlepiej jeśli karkówka będzie w zalewie przynajmniej dobę. Po tym czasie wyjmujemy plastry karkówki i smażymy na patelni grillowej bez dodatku oliwy ok. 20 - 30 minut. Możemy podlać odrobiną wody. Do karkówki podajemy młode ziemniaki, które dzielimy w zależności od wielkości na 2 lub 4 części. Wrzucamy je do wrzącej wody na ok. 1 minutę. Następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Zimne ziemniaki pieczemy w głębokim tłuszczu – najlepiej we frytkownicy. W tym czasie w dużej misce przygotowujemy mieszankę czubrycy zielonej, czerwonej i soli. Następnie upieczone na złoty kolor i odsączone z tłuszczu ziemniaki wrzucamy do miski z ziołami. Miską potrząsamy tak, aby każdy z ziemniaków został obtoczony w mieszance.
Sos kurkowy:
Kurki płuczemy, jeśli są świeże lub mrożone. Grzybki ze słoika odcedzamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy małą cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucamy kurki i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy sól oraz kostkę grzybową. Wszystko zalewamy śmietanką, doprowadzamy do wrzenia tak, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy pokrojoną pietruszkę.
Sałatka:
Brokuły do sałatki dzielimy na pojedyncze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby nie były zbyt miękkie. Ostudzone układamy na półmisku. Dorzucamy do nich pokrojony w małą kostkę ser feta. Wyciśnięty lub starty czosnek łączymy ze śmietaną do sałatek i sosów, solimy do smaku. Uzyskanym sosem polewamy brokuły. Na koniec posypujemy prażonymi wcześniej płatkami migdałów.
Deser
Truskawkowa piramida
(czas przygotowania: 30 min.)
Składniki:
- 1,5 kg truskawek z szypułkami
- 200 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy stelaż ze styropianu w dowolnym kształcie. Można użyć także dużego jabłka lub arbuza. Przygotowany stelaż oblewamy rozpuszczoną uprzednio czekoladą. Po wyschnięciu wbijamy w formę wykałaczki, tak aby ¾ ich długości wystawała. Następnie roztapiamy ponownie czekoladę i delikatnie studzimy. Konsystencja musi pozostać płynna. Każdą z truskawek delikatnie łapiąc za szypułkę zanurzamy do połowy w czekoladzie i nabijamy na wykałaczkę. Całości pozwalamy się schłodzić i zastygnąć w lodówce.
Autor: TVN