Sposób przygotowania:
● Mięso kroimy w kostkę.
● Papryczkę kroimy w plasterki.
● Cukinię kroimy w kostkę.
● Imbir siekamy drobno.
● Na woku rozgrzewamy olej.
● Dodajemy pastę curry i imbir.
● Smażymy przez chwilę, aż wydobędzie się intensywny aromat.
● Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso się lekko zetnie.
● Dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy.
● Dolewamy wodę.
● Dodajemy pokrojone warzywa i liście kaffiru.
● Redukować do kremowej konsystencji.
● Pod koniec dodajemy cukier, sos rybny i sok z limonki.
Ryż
● Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
● Do wody, w której gotujemy ryż dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową.
Sezam prażymy na suchej patelni i posypujemy ryż przed podaniem.