Buszujące w ryżu Alicji Kozak (Warszawa)

Buszujące w ryżu
Buszujące w ryżu

Risotto - Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby moczymy w 1 ¼ litra zimnej wodzie przez kilka godzin.
  • Odcedzamy grzyby
  • Do wywaru z grzybów dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, ząbek czosnku, łyżkę oliwy i łyżkę oliwy truflowej.
  • Wywar zagotowujemy na małym ogniu
  • Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i oliwie.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy świeże grzyby i dusimy przez 2 minuty.
  • Dodajemy pokrojone pieczarki brunatne i dusić przez kilka minut.
  • Dodajemy ryż, namoczone grzyby i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
  • Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje.
  • Dodajemy 1 łyżkę wazową wywaru grzybowego.
  • Gotujemy na małym ogniu, dolewając po łyżce wywaru w momencie, kiedy płyn się zredukuje.

Klopsiki - Sposób przygotowania:

  • Czerstwą bułkę moczymy w wodzie.
  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie.
  • Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, odciśniętą z wody bułkę oraz cebulę.
  • Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki.
  • Klopsiki smażymy na maśle z oliwą.
  • Risotto podajemy z klopsikami
  • Dodajemy natkę pietruszki, kilka łyżek masła
  • Doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości