Risotto - Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby moczymy w 1 ¼ litra zimnej wodzie przez kilka godzin.
- Odcedzamy grzyby
- Do wywaru z grzybów dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, ząbek czosnku, łyżkę oliwy i łyżkę oliwy truflowej.
- Wywar zagotowujemy na małym ogniu
- Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i oliwie.
- Do cebuli i czosnku dodajemy świeże grzyby i dusimy przez 2 minuty.
- Dodajemy pokrojone pieczarki brunatne i dusić przez kilka minut.
- Dodajemy ryż, namoczone grzyby i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
- Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje.
- Dodajemy 1 łyżkę wazową wywaru grzybowego.
- Gotujemy na małym ogniu, dolewając po łyżce wywaru w momencie, kiedy płyn się zredukuje.
Klopsiki - Sposób przygotowania:
- Czerstwą bułkę moczymy w wodzie.
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie.
- Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, odciśniętą z wody bułkę oraz cebulę.
- Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki.
- Klopsiki smażymy na maśle z oliwą.
- Risotto podajemy z klopsikami
- Dodajemy natkę pietruszki, kilka łyżek masła
- Doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.
podziel się: