Burgund w zbożu Małgorzaty Trębacz-Piotowskiej (Kraków)

Burgund w zbożu
Burgund w zbożu

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę kroimy.
  • Do naczynia wlewamy wino.
  • Dodajemy pokrojoną warzywa, oraz przyprawy.
  • Wrzucamy kawałki wołowiny.
  • Odstawiamy na noc.
  • Wyciągamy wołowinę i warzywa z wina.
  • Warzywa zostawiamy do zrobienia sosu.
  • Na patelni obsmażamy wołowinę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy odłożone warzywa i posypujemy odrobiną mąki.
  • Zalewamy winem z marynaty
  • Dodajemy rozpuszczoną kostkę rosołową
  • Wsypujemy cukier i przyprawę do gulaszu.
  • Gotujemy około 1 godziny.
  • Wyciągamy warzywa.
  • Mięso dusimy do miękkości.
  • Kroimy marchewkę i pieczarki.
  • Marchewkę dusimy w wodzie i dodajemy do mięsa na 5-10 minut przed podaniem.
  • Pieczarki podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.
  • Dodajemy do mięsa przed samym podaniem.
  • Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Orzotto - Sposób przygotowania:

  • Kaszę gotujemy.
  • Na patelni dusimy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek.
  • Dodajemy ugotowaną kaszę i zalewamy rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką rosołową.
  • Pod koniec gotowania dodajemy groszek.
  • Gotową kasze posypujemy startym parmezanem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości