Sposób przygotowania:
Tartaletki
- Mleko podgrzewamy.
- Dodajemy cukier, drożdże, szczyptę soli oraz olej i mieszamy.
- Do miski wsypujemy mąkę.
- Do maki wlewamy powoli powstały płyn po woli.
- Dodajemy jogurt.
- Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 30 minut, aby wyrosło.
Nadzienie
- Na patelni na niewielkiej ilości oleju kokosowego smażymy pokrojoną drobno cebulę.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy do miękkości.
- Zdejmujemy z ognia
- W misce miksujemy jajka na puszystą masę
- Dodajemy serek ricotta i wystudzoną cukinię z cebulą.
- Dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu dokładnie rozwałkujemy i wypełniamy naczynia na tartaletki.
- W środku umieszczamy masę z cukinii.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
- Przystawkę dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
podziel się: