Boże, jakie to pyszne! Aleksandry Pietrzak (Warszawa)

Boże, jakie to pyszne!
Boże, jakie to pyszne!

Sposób przygotowania:

Ciasto

● Masło roztapiamy w garnku

● Dodajemy wodę i gotujemy.

● Wsypujemy mąkę i przez chwilę ucieramy drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta i gładka masa.

● Powstałą masę przekładamy do miski.

● Wkładamy do lodówki, aby masa ostygła.

● Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku mieszając drewnianą łyżką.

● Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

● Ciasto wyciskamy na blachę za pomocą rękawa.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

● Upieczone eklerki zdejmujemy z blachy i studzimy.

● Eklerki przekrawamy wzdłuż.

● Na dolną część nakładamy bitą śmietanę i przykrywamy górną częścią.

● Gotowe eklerki polewamy czekoladą.

Sos i polewa

● Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na sztywną pianę.

● W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady.

● Dodajemy masło.

● Dokładnie mieszamy

● Polewamy eklerki i wstawiamy do lodówki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości