Sposób przygotowania:
Ciasto
● Masło roztapiamy w garnku
● Dodajemy wodę i gotujemy.
● Wsypujemy mąkę i przez chwilę ucieramy drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta i gładka masa.
● Powstałą masę przekładamy do miski.
● Wkładamy do lodówki, aby masa ostygła.
●
● Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku mieszając drewnianą łyżką.
● Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
● Ciasto wyciskamy na blachę za pomocą rękawa.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
● Upieczone eklerki zdejmujemy z blachy i studzimy.
● Eklerki przekrawamy wzdłuż.
● Na dolną część nakładamy bitą śmietanę i przykrywamy górną częścią.
● Gotowe eklerki polewamy czekoladą.
Sos i polewa
● Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na sztywną pianę.
● W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady.
● Dodajemy masło.
● Dokładnie mieszamy
● Polewamy eklerki i wstawiamy do lodówki.