Bon-żur Magdy Steczkowskiej (Warszawa)

Bon-żur
Bon-żur

Sposób przygotowania:

  • Cebulę smażymy na patelni.
  • Boczek i warzywa umieszczamy w garnku
  • Zalewamy dwom litrami wody
  • Dodajemy podsmażoną cebulę.
  • Gotujemy, aby powstał wywar.
  • Do gotowego wywaru dolewamy żur, bez osadu na dnie butelki.
  • Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie zagotowujemy.

Dodatki - Sposób przygotowania:

  • Chrzan i śmietanę łączymy tak, aby powstała gęsta masa z przewagą smaku chrzanu.
  • Białą kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na drobne kawałki.
  • Kiełbasę smażymy na patelni, aż nabierze złotego koloru.
  • Jajka przepiórcze gotujemy.
  • Chleb z ziarnami kroimy na bardzo cienkie kawałki.
  • Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-180°C przez około 3 minuty.
  • Żur nalewamy do głębokich naczyń.
  • W osobnych naczyniach podajemy sos chrzanowy.
  • Na grzankach układamy kawałki białej kiełbasy i jajka przekrojone na pół.
  • Całość dekorujemy świeżym koprem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości