Sposób przygotowania:
- Cebulę smażymy na patelni.
- Boczek i warzywa umieszczamy w garnku
- Zalewamy dwom litrami wody
- Dodajemy podsmażoną cebulę.
- Gotujemy, aby powstał wywar.
- Do gotowego wywaru dolewamy żur, bez osadu na dnie butelki.
- Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie zagotowujemy.
Dodatki - Sposób przygotowania:
- Chrzan i śmietanę łączymy tak, aby powstała gęsta masa z przewagą smaku chrzanu.
- Białą kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na drobne kawałki.
- Kiełbasę smażymy na patelni, aż nabierze złotego koloru.
- Jajka przepiórcze gotujemy.
- Chleb z ziarnami kroimy na bardzo cienkie kawałki.
- Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-180°C przez około 3 minuty.
- Żur nalewamy do głębokich naczyń.
- W osobnych naczyniach podajemy sos chrzanowy.
- Na grzankach układamy kawałki białej kiełbasy i jajka przekrojone na pół.
- Całość dekorujemy świeżym koprem.
podziel się: