Bomba karotenowa Katarzyny Bernaś (Warszawa)

Bomba karotenowa
Bomba karotenowa

Sposób przygotowania:

  • Na patelnię wsypujemy cukier i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia.
  • Podgrzewamy cukier, aby się skarmelizował.
  • Ciepły karmel rozlewamy na dno czterech małych żaroodpornych foremek.
  • Do miseczki wbijamy jajka oraz żółtko.
  • Dodajemy mleko, śmietankę, cukier puder, startą skórkę pomarańczy, startą marchewkę, likier i ekstrakt waniliowy.
  • Mieszamy i ubijamy, aż składniki się połączą.
  • Powstałą masę wylewamy na spód z stężałym karmelem.
  • Pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 min.
  • Po upieczeniu foremki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Ostudzone foremki wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Deser wyjmujemy delikatnie z foremek.
  • Dekorujemy według uznania
podziel się:

Pozostałe wiadomości