Sposób przygotowania:
- Na patelnię wsypujemy cukier i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia.
- Podgrzewamy cukier, aby się skarmelizował.
- Ciepły karmel rozlewamy na dno czterech małych żaroodpornych foremek.
- Do miseczki wbijamy jajka oraz żółtko.
- Dodajemy mleko, śmietankę, cukier puder, startą skórkę pomarańczy, startą marchewkę, likier i ekstrakt waniliowy.
- Mieszamy i ubijamy, aż składniki się połączą.
- Powstałą masę wylewamy na spód z stężałym karmelem.
- Pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 min.
- Po upieczeniu foremki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Ostudzone foremki wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
- Deser wyjmujemy delikatnie z foremek.
- Dekorujemy według uznania
podziel się: