Bomba karotenowa Katarzyny Bernaś (Warszawa)

Bomba karotenowa
Bomba karotenowa

Sposób przygotowania:

  • Na patelnię wsypujemy cukier i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia.
    • Podgrzewamy cukier, aby się skarmelizował.
      • Ciepły karmel rozlewamy na dno czterech małych żaroodpornych foremek.
        • Do miseczki wbijamy jajka oraz żółtko.
          • Dodajemy mleko, śmietankę, cukier puder, startą skórkę pomarańczy, startą marchewkę, likier i ekstrakt waniliowy.
            • Mieszamy i ubijamy, aż składniki się połączą.
              • Powstałą masę wylewamy na spód z stężałym karmelem.
                • Pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 min.
                  • Po upieczeniu foremki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
                    • Ostudzone foremki wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
                      • Deser wyjmujemy delikatnie z foremek.
                        • Dekorujemy według uznania
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości