Boczne drogi Katarzyny Zabiegło (Bieszczady)

Boczne drogi
Boczne drogi

Sposób przygotowania:

  • Nerkowce moczymy przez noc w soku z kiszonych ogórków.
  • Namoczone nerkowce płuczemy
  • Dodajemy ½ szklanki ciepłej wody i blendujemy.
  • Po 5 minutach dolewamy kolejne pół szklanki wody.
  • Po kolejnych 5 minutach blendowania dolewamy pół szklanki soku z kiszonych ogórków.
  • Blendujemy jeszcze przez chwilę.
  • Do powstałego sosu dodajemy pokrojone drobno ogórki i cebulę.
  • Groszek gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem musztardy.
  • Ugotowany groszek dodajemy do sosu.
  • Boczniaki płuczemy i suszymy na papierowych ręcznikach.
  • Osuszone boczniaki kroimy na niewielkie kawałki.
  • Kawałki boczniaków smażymy na oleju mieszając co pewien czas.
  • Smażymy do czasu, aż grzyby nabiorą złotego koloru.
  • Usmażone boczniaki mieszamy z sosem i wkładamy do lodówki.
  • Podajemy na zimno.
podziel się:

Pozostałe wiadomości