Sposób przygotowania:
- Nerkowce moczymy przez noc w soku z kiszonych ogórków.
- Namoczone nerkowce płuczemy
- Dodajemy ½ szklanki ciepłej wody i blendujemy.
- Po 5 minutach dolewamy kolejne pół szklanki wody.
- Po kolejnych 5 minutach blendowania dolewamy pół szklanki soku z kiszonych ogórków.
- Blendujemy jeszcze przez chwilę.
- Do powstałego sosu dodajemy pokrojone drobno ogórki i cebulę.
- Groszek gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem musztardy.
- Ugotowany groszek dodajemy do sosu.
- Boczniaki płuczemy i suszymy na papierowych ręcznikach.
- Osuszone boczniaki kroimy na niewielkie kawałki.
- Kawałki boczniaków smażymy na oleju mieszając co pewien czas.
- Smażymy do czasu, aż grzyby nabiorą złotego koloru.
- Usmażone boczniaki mieszamy z sosem i wkładamy do lodówki.
- Podajemy na zimno.
podziel się: