Biszkoptowa pudingoda, raz! Wandy Kwietniewskiej (Ikony lat 80-tych)

Biszkoptowa pudingoda, raz!
Biszkoptowa pudingoda, raz!

Sposób przygotowania:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy mikserem
  • W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier.
  • Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Cały czas miksujemy.
  • Pod koniec dodajemy żółtka.
  • Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Krem i galaretka

  • W garnku zagotowujemy mleko.
  • Łączymy jajka, cukier oraz mąkę i miksujemy.
  • Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka.
  • Zagotowujemy cały czas mieszając.
  • Powstały budyń miksujemy z masłem.
  • Galaretki rozpuszczamy w wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Biszkopt studzimy.
  • Budyń wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • Na masie budyniowej układamy owoce
  • Całość zalewamy galaretką.
  • Wstawiamy do lodówki, aby galaretka się ścięła.
podziel się:

Pozostałe wiadomości