Sposób przygotowania:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy mikserem
- W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier.
- Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Cały czas miksujemy.
- Pod koniec dodajemy żółtka.
- Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Krem i galaretka
- W garnku zagotowujemy mleko.
- Łączymy jajka, cukier oraz mąkę i miksujemy.
- Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka.
- Zagotowujemy cały czas mieszając.
- Powstały budyń miksujemy z masłem.
- Galaretki rozpuszczamy w wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Biszkopt studzimy.
- Budyń wykładamy na ostudzony biszkopt.
- Na masie budyniowej układamy owoce
- Całość zalewamy galaretką.
- Wstawiamy do lodówki, aby galaretka się ścięła.
podziel się: