Sposób przygotowania:
- Białka wbijamy do miksera.
- Dodajemy szczyptę soli i ubijamy dodając ocet i po łyżce cukru, aż masa zacznie błyszczeć i będzie sztywna.
- Dodajemy daktyle.
- Na dwóch papierach do pieczenia rysujemy równe koła i rozkładamy bezę .
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temp. 180°C.
- Wkładamy bezę na dwóch osobnych szczebelkach.
- Pieczemy przez 5 minut.
- Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez 90 minut.
- Bezę zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Zostawiamy na kilka godzin.
Krem
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładamy serek mascarpone i masę kajmakową.
- Mieszamy łyżką na gładką masę.
- W mikserze ubijamy śmietanę na sztywno
- Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Obie masy delikatnie łączymy dodajemy orzechy i daktyle.
- Między bezy nakładamy masę.
- Na wierzch posypujemy kakao.
podziel się: