Sposób przygotowania:
- Pietruszki, selera i pora obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na małym ogniu. W moździerzu ucieramy imbir, kolendrę, kmin rzymski, pieprz i sól. Przyprawy dodajemy do smażących się warzyw.
- Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni razem z czosnkiem. Dodajemy do gotującego się bulionu.
- Gdy warzywa zmiękną do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Zupę blendujemy na gładki krem.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki szynki parmeńskiej. Pieczemy w 190 °C 15-20 min. do chrupkości.
- Zupę podajemy z chipsem z szynki, udekorowaną oliwą szczypiorkową i sokiem z cytryny.
podziel się: