„Białe płótno” Mateusz Jarosz

Białe płótno
Białe płótno

Sposób przygotowania:

  • Pietruszki, selera i pora obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na małym ogniu. W moździerzu ucieramy imbir, kolendrę, kmin rzymski, pieprz i sól. Przyprawy dodajemy do smażących się warzyw.
  • Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
  • Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni razem z czosnkiem. Dodajemy do gotującego się bulionu.
  • Gdy warzywa zmiękną do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Zupę blendujemy na gładki krem.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki szynki parmeńskiej. Pieczemy w 190 °C 15-20 min. do chrupkości.
  • Zupę podajemy z chipsem z szynki, udekorowaną oliwą szczypiorkową i sokiem z cytryny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości