„Białas do schrupania” Aneta Niemas

Białas do schrupania
Białas do schrupania

Sposób przygotowania:

Krem

  • Łączymy serek homogenizowany z mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem i dodajemy do masy serowej.
  • Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Owoce

  • Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy sok z cytryny, cukier i rozmieszaną z wodą skrobię ziemniaczaną. Gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Kruszonka

  • Mąkę, masło oraz cukier trzemy w misce na konsystencję tartej bułki, a następnie mieszamy z orzechami i sezamem.
  • Kruszonkę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, w temperaturze 190 °C. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu rozkruszamy kruszonkę palcami.

Oliwa

  • Oliwę i grube paski skórki pomarańczy podgrzewamy w rondelku.
  • Do pucharków nakładamy krem, dodajemy owoce, posypujemy kruszonką i dodajemy oliwkę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości