Sposób przygotowania:
Krem
- Łączymy serek homogenizowany z mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem i dodajemy do masy serowej.
- Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Owoce
- Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy sok z cytryny, cukier i rozmieszaną z wodą skrobię ziemniaczaną. Gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kruszonka
- Mąkę, masło oraz cukier trzemy w misce na konsystencję tartej bułki, a następnie mieszamy z orzechami i sezamem.
- Kruszonkę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, w temperaturze 190 °C. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu rozkruszamy kruszonkę palcami.
Oliwa
- Oliwę i grube paski skórki pomarańczy podgrzewamy w rondelku.
- Do pucharków nakładamy krem, dodajemy owoce, posypujemy kruszonką i dodajemy oliwkę.
podziel się: