●
Sposób przygotowania:
● Na blasze układamy papier do pieczenia.
● Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy 21 centymetrów.
● Białka z dodatkiem niewielkiej ilości soli ubijamy na sztywną pianę.
● W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier.
● Dodajemy sok z cytryny i miksujemy.
● Dodajemy daktyle i delikatnie mieszamy.
● Masę bezową wykładamy na zaznaczone na papierze do pieczenia okręgi.
● Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 5 minut.
● Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez 90 minut.
● Gotową bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Krem
● Mascarpone łączymy z masą kajmakową i miksujemy na wolnych obrotach.
● Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem.
● Masę ze śmietaną łączymy delikatnie z masą z mascarpone.
● Dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.
● Blaty bezowe przekładamy powstałym kremem.
● Deser dekorujemy daktylami i orzechami włoskimi.