Sposób przygotowania:
● Piersi kapłona oczyszczamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
● Mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
● Upieczone piersi nacinamy i faszerujemy grzybami.
● Faszerowane piersi kroimy w grube plastry
● Kawałki dyni oraz topinambur pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
● Upieczone kawałki dyni kroimy w kostkę
● Pęczak gotujemy w osolonej wodzie.
● Na patelni podsmażamy mieszankę warzyw.
● W trakcie smażenia dodajemy śmietanę.
● Po zredukowaniu śmietany zestawiamy z ognia.
● Na talerz nakłądamy pęczak.
● Na kaszy układamy kawałki piersi.
● Ozdabiamy pieczoną dynią.
● Obok układamy upieczony topinambur.
● Danie ozdabiamy warzywami z sosem śmietanowym