Sposób przygotowania:
Marynata
- Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Curry z indyka
- Pierś z indyka kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
- Kawałki piersi umieszczamy w marynacie.
- Zamarynowanego indyka umieszczamy w zakrytym naczyniu i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- W garnku podsmażamy wyciśnięty czosnek i cebulę.
- Po zeszkleniu dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut.
- Dodajemy zamarynowane kawałki piersi z indyka i dusimy przez kilka minut.
- Dodajemy pomidory i orzechy.
- Dusimy pod przykryciem przez około 45 minut.
- Dodajemy jogurt, cały czas mieszając
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kasza kuskus
- Kuskus wsypujemy do miski.
- Dodajemy szczyptę soli, kurkumę, suszone żurawiny i rodzynki oraz zielony groszek i 1 łyżkę oleju.
- Mieszamy i zalewamy wrzątkiem na wysokość 1 palca ponad kaszę
- Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Sałatka
- Roszponkę wsypujemy do miski.
- Rozgniatamy maliny, dodajemy łyżkę miodu, łyżkę oleju i ocet balsamiczny.
- Liście roszponki układamy na talerzu i przed podaniem polewamy sosem malinowym.
podziel się: