Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka

Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka
Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka

PRZEMYSŁAW KRAWCZYK

PRZYSTAWKA

Bazyliowa wariacja czyli makaron penne z bazyliowym pesto i sałatką z rukoli

(czas przygotowania: 30 – 40 min.)

SKŁADNIKI

PESTO:

  • 0,5 kg ugotowanego makaronu penne
    • 100 g świeżej bazylii
      • 2 ząbki czosnku
        • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
          • 2 łyżki tartego parmezanu
            • 150 ml oliwy z oliwek
              • 50 g czarnych oliwek
                • 50 g pomidorów suszonych

                  SAŁATKA:

                  • 1 opakowanie rukoli
                    • 100 g pomidorów cherry
                      • 100 g zielonych oliwek bez pestek
                        • 50 ml oliwy z oliwek
                          • 2 ząbki czosnku
                            • sól, grubo mielony pieprz

                              Sposób przygotowania:

                              Wszystkie składniki sosu pesto dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Gotowy sos przelewamy na patelnię, a gdy się rozgrzeje dodajemy do niego ugotowany makaron i mieszamy. Gorący makaron podajemy razem z sałatką przygotowaną z połączenia rukoli, pomidorków cherry, pomidorów suszonych, oliwek, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.

                              Bazyliowa wariacja
                              Bazyliowa wariacja
                              Źródło: TVN

                              DANIE GŁÓWNE

                              Przysmak Popaye’a

                              czyli pieczony łosoś podany na szpinaku w sosie z sera pleśniowego

                              (czas przygotowania: 40 – 50 minut; z marynowaniem około 3 godzin)

                              SKŁADNIKI

                              • 4 x 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
                                • 50 ml oliwy z oliwek
                                  • 2 cebule pokrojone w kostkę
                                    • 4 ząbki świeżego czosnku
                                      • 4 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
                                        • 100 ml białego wytrawnego wina
                                          • 300 g sera pleśniowego
                                            • 300 ml śmietany 36%
                                              • 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
                                                • sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz do smaku
                                                  • 1 opakowanie pomidorków cherry
                                                    • 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
                                                      • 3 cebule dymki posiekane razem ze szczypiorem
                                                        • 100 g kiełków słonecznika

                                                          Marynata:

                                                          • 100 ml oliwy z oliwek
                                                            • 4 rozgniecione ząbki czosnku
                                                              • 2 łyżki posiekanego koperku
                                                                • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
                                                                  • sól do smaku

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Myjemy łososia, suszymy papierowym ręcznikiem, marynujemy we wszystkich składnikach marynaty i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany szpinak. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚ C. Przygotowany wcześniej szpinak w sosie z sera pleśniowego rozkładamy na talerzu, a na nim pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorami cherry połączonymi z orzeszkami piniowymi, dymką oraz kiełkami słonecznika.

                                                                    Przysmak Popeye'a
                                                                    Przysmak Popeye'a
                                                                    Źródło: TVN

                                                                    DESER

                                                                    Naleśniki Amanta

                                                                    czyli naleśniki w sosie z pomarańczy z odrobiną Amaretto

                                                                    (czas przygotowania: 30 – 40 minut)

                                                                    SKŁADNIKI

                                                                    • 0,5 kg mąki
                                                                      • 200 ml wody mineralnej gazowanej
                                                                        • 50 ml mleka
                                                                          • 2 kg pomarańczy
                                                                            • kostka masła
                                                                              • Amaretto
                                                                                • cukier puder
                                                                                  • sól

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Z mąki, mleka oraz wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe, z którego potem na maśle smażymy naleśniki. Następnie gotowe placki naleśnikowe podsmażamy w sosie z masła, soku ze świeżych pomarańczy, skórki pomarańczowej i Amaretto. Tak przygotowane naleśniki podajemy z cukrem pudrem, odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty.

                                                                                    Naleśnik Amanta
                                                                                    Naleśnik Amanta
                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                    Autor: TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                    Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                    Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!