PRZEMYSŁAW KRAWCZYK
PRZYSTAWKA
Bazyliowa wariacja czyli makaron penne z bazyliowym pesto i sałatką z rukoli
(czas przygotowania: 30 – 40 min.)
SKŁADNIKI
PESTO:
- 0,5 kg ugotowanego makaronu penne
- 100 g świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 150 ml oliwy z oliwek
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g pomidorów suszonych
SAŁATKA:
- 1 opakowanie rukoli
- 100 g pomidorów cherry
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu pesto dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Gotowy sos przelewamy na patelnię, a gdy się rozgrzeje dodajemy do niego ugotowany makaron i mieszamy. Gorący makaron podajemy razem z sałatką przygotowaną z połączenia rukoli, pomidorków cherry, pomidorów suszonych, oliwek, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.
DANIE GŁÓWNE
Przysmak Popaye’a
czyli pieczony łosoś podany na szpinaku w sosie z sera pleśniowego
(czas przygotowania: 40 – 50 minut; z marynowaniem około 3 godzin)
SKŁADNIKI
- 4 x 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 4 ząbki świeżego czosnku
- 4 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 300 g sera pleśniowego
- 300 ml śmietany 36%
- 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
- sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz do smaku
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
- 3 cebule dymki posiekane razem ze szczypiorem
- 100 g kiełków słonecznika
Marynata:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Myjemy łososia, suszymy papierowym ręcznikiem, marynujemy we wszystkich składnikach marynaty i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany szpinak. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚ C. Przygotowany wcześniej szpinak w sosie z sera pleśniowego rozkładamy na talerzu, a na nim pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorami cherry połączonymi z orzeszkami piniowymi, dymką oraz kiełkami słonecznika.
DESER
Naleśniki Amanta
czyli naleśniki w sosie z pomarańczy z odrobiną Amaretto
(czas przygotowania: 30 – 40 minut)
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 200 ml wody mineralnej gazowanej
- 50 ml mleka
- 2 kg pomarańczy
- kostka masła
- Amaretto
- cukier puder
- sól
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka oraz wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe, z którego potem na maśle smażymy naleśniki. Następnie gotowe placki naleśnikowe podsmażamy w sosie z masła, soku ze świeżych pomarańczy, skórki pomarańczowej i Amaretto. Tak przygotowane naleśniki podajemy z cukrem pudrem, odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty.
Autor: TVN