Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka

Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka
Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka

PRZEMYSŁAW KRAWCZYK

PRZYSTAWKA

Bazyliowa wariacja czyli makaron penne z bazyliowym pesto i sałatką z rukoli

(czas przygotowania: 30 – 40 min.)

SKŁADNIKI

PESTO:

  • 0,5 kg ugotowanego makaronu penne
  • 100 g świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g pomidorów suszonych

SAŁATKA:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 100 g pomidorów cherry
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu pesto dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Gotowy sos przelewamy na patelnię, a gdy się rozgrzeje dodajemy do niego ugotowany makaron i mieszamy. Gorący makaron podajemy razem z sałatką przygotowaną z połączenia rukoli, pomidorków cherry, pomidorów suszonych, oliwek, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.

Bazyliowa wariacja
Bazyliowa wariacja
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Przysmak Popaye’a

czyli pieczony łosoś podany na szpinaku w sosie z sera pleśniowego

(czas przygotowania: 40 – 50 minut; z marynowaniem około 3 godzin)

SKŁADNIKI

  • 4 x 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • 4 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 g sera pleśniowego
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
  • sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz do smaku
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 3 cebule dymki posiekane razem ze szczypiorem
  • 100 g kiełków słonecznika

Marynata:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Myjemy łososia, suszymy papierowym ręcznikiem, marynujemy we wszystkich składnikach marynaty i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany szpinak. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚ C. Przygotowany wcześniej szpinak w sosie z sera pleśniowego rozkładamy na talerzu, a na nim pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorami cherry połączonymi z orzeszkami piniowymi, dymką oraz kiełkami słonecznika.

Przysmak Popeye'a
Przysmak Popeye'a
Źródło: TVN

DESER

Naleśniki Amanta

czyli naleśniki w sosie z pomarańczy z odrobiną Amaretto

(czas przygotowania: 30 – 40 minut)

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 50 ml mleka
  • 2 kg pomarańczy
  • kostka masła
  • Amaretto
  • cukier puder
  • sól

Sposób przygotowania:

Z mąki, mleka oraz wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe, z którego potem na maśle smażymy naleśniki. Następnie gotowe placki naleśnikowe podsmażamy w sosie z masła, soku ze świeżych pomarańczy, skórki pomarańczowej i Amaretto. Tak przygotowane naleśniki podajemy z cukrem pudrem, odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty.

Naleśnik Amanta
Naleśnik Amanta
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości