Sposób przygotowania:
Sushi
● Do miski wsypujemy ugotowany ryż.
● Dodajemy prażony sezam.
● Mieszamy i formujemy kulki.
● Każdą kulkę otaczamy plastrem łososia.
● Dekorujemy wasabi.
● Podajemy z imbirem.
Szaszłyki yakitori
● Mięso płuczemy i osuszamy
● Kurczaka kroimy na 1,5-centymetrowe kawałki.
● Każdy kawałek napijamy na patyki do szaszłyków.
● Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
● Każdy szaszłyk obsmażamy ze wszystkich stron.
● Pod koniec smażenia polewamy sosem teriyaki.
Tataki
● Polędwicę z tuńczyka myjemy i osuszamy.
● Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
● Polędwicę smażymy z każdej strony przez ooło 3 minuty.
● Usmażone mięso pod zdjęciu z ptaleni od razu wrzucamy do bardzo zimne wody.
● Pozostawiamy w wodzie na około 10 minut.
● Schłodzoną polędwicę smarujemy wasabi i posypujemy sezamem.
● Mięso owijamy folią i wkładamy do lodówki.
● Gotową polędwicę kroimy w cienkie plastry i polewamy sosem ponzu.
Zupa miso
● 2 łyżki pasty miso rozpuszczamy w około 300 ml wody.
● Dodajemy odrobinę dashi i kilka płatów wakame.
● Wrzucamy kostki tofu.
Na wierzch posypujemy posiekany szczypior.