Balans kolorów Małgosi Jaeger (Kraków)

Balans kolorów
Balans kolorów

Sposób przygotowania:

Sushi

● Do miski wsypujemy ugotowany ryż.

● Dodajemy prażony sezam.

● Mieszamy i formujemy kulki.

● Każdą kulkę otaczamy plastrem łososia.

● Dekorujemy wasabi.

● Podajemy z imbirem.

Szaszłyki yakitori

● Mięso płuczemy i osuszamy

● Kurczaka kroimy na 1,5-centymetrowe kawałki.

● Każdy kawałek napijamy na patyki do szaszłyków.

● Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.

● Każdy szaszłyk obsmażamy ze wszystkich stron.

● Pod koniec smażenia polewamy sosem teriyaki.

Tataki

● Polędwicę z tuńczyka myjemy i osuszamy.

● Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.

● Polędwicę smażymy z każdej strony przez ooło 3 minuty.

● Usmażone mięso pod zdjęciu z ptaleni od razu wrzucamy do bardzo zimne wody.

● Pozostawiamy w wodzie na około 10 minut.

● Schłodzoną polędwicę smarujemy wasabi i posypujemy sezamem.

● Mięso owijamy folią i wkładamy do lodówki.

● Gotową polędwicę kroimy w cienkie plastry i polewamy sosem ponzu.

Zupa miso

● 2 łyżki pasty miso rozpuszczamy w około 300 ml wody.

● Dodajemy odrobinę dashi i kilka płatów wakame.

● Wrzucamy kostki tofu.

Na wierzch posypujemy posiekany szczypior.

podziel się:

Pozostałe wiadomości