Bakłażan, spaghetti i mess rabarbarowo- truskawkowy, czyli apetyczne projekty Agnieszki

Mess rabarbarowo- truskawkowy
Mess rabarbarowo- truskawkowy

ALEKSANDRA PAWEŁOSZEK- przepisy

Przystawka

Bakłażan z fetą, miętą i chili

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • świeżo posiekana mięta
  • sok z cytryny
  • papryczka chili
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut, następnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy oliwą i pieczemy bakłażany z każdej strony. Fetę, świeżo posiekaną miętę, chili oraz sok z cytryny mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku pieprzem. Farsz nakładamy na plastry oberżyny i zwijamy w dowolne rulony. Przed podaniem posypujemy miętą.

Bakłażan z fetą, miętą i chili
Bakłażan z fetą, miętą i chili
Źródło: TVN

Danie główne

Spaghetti al nero di seppia z owocami morza podane z podsuszanymi pomidorami i frytowaną szałwią

Składniki:

  • 2 opakowania makaronu barwionego sepią z kałamarnic
  • owoce morza (małże, krewetki, kałamarnica) lub tuńczyk
  • kilka sardeli
  • kieliszek białego wina
  • dwa ząbki czosnku
  • peperoncino
  • zielona pietruszka
  • kapary opcjonalnie
  • kilka pomidorków cherry
  • dobrej jakości oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na patelnirozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy rozgnieciony ręką czosnek, by oddał aromat. Podobnie postępujemy z peperoncino. Gdy oliwa nabierze aromatu wyjmujemy czosnek i peperoncino. Wrzucamy na gorącą oliwę owoce morza lub tuńczyka. Dodajemy drobno posiekane sardele i kieliszek wina. Odsączamy ugotowany w międzyczasie makaron, który łączymy na chwilę z otrzymanym sosem. Można dodać kapary i pomidorki cherry wcześniej sparzone wrzącą wodą. Na koniec posypujemy pietruszką.

Podsuszane pomidory z frytowaną szałwią

Składniki:

  • 500 g pomidorów cherry
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • duża garść listków szałwii
  • olej rzepakowy
  • sól w płatkach

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy na połówki, polewamy oliwą z oliwek i solimy. Pieczemy przez około 2 godziny w piekarniku w temperaturze 125°C. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy i smażymy na nim przez krótką chwilę listki szałwii. Po usmażeniu przekładamy na papier i solimy. Pomidory przekładamy szałwią. Doprawiamy według uznania.

Spaghetti al nero di seppia
Spaghetti al nero di seppia
Źródło: TVN

Deser

Mess rabarbarowo-truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • ser mascarpone
  • 300 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru lodowego
  • sok z granatu
  • bezy

Sposób przygotowania:

W żaroodpornym naczyniu mieszamy kawałki rabarbaru z cukrem waniliowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 50 minut. Po odsączeniu rabarbar miksujemy na gładką masę. Mascarpone mieszamy z cukrem lodowym według uznania i dodajemy szczyptę cynamonu. Truskawki kroimy i posypujemy 1 łyżką cukru i 1 łyżką soku z granatu, następnie odstawiamy. W międzyczasie kruszymy bezy. Do dowolnych naczyń wlewamy mus rabarbarowy, posypujemy pokruszonymi bezami, wrzucamy truskawki, a wierzch przykrywamy mascarpone. Możemy ozdobić porzeczkami bądź miętą.

Mess rabarbarowo-truskakwkowy
Mess rabarbarowo-truskakwkowy
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości