ALEKSANDRA PAWEŁOSZEK- przepisy
Przystawka
Bakłażan z fetą, miętą i chili
Składniki:
- 2 bakłażany
- ser feta
- oliwa z oliwek
- świeżo posiekana mięta
- sok z cytryny
- papryczka chili
- pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut, następnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy oliwą i pieczemy bakłażany z każdej strony. Fetę, świeżo posiekaną miętę, chili oraz sok z cytryny mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku pieprzem. Farsz nakładamy na plastry oberżyny i zwijamy w dowolne rulony. Przed podaniem posypujemy miętą.
Danie główne
Spaghetti al nero di seppia z owocami morza podane z podsuszanymi pomidorami i frytowaną szałwią
Składniki:
- 2 opakowania makaronu barwionego sepią z kałamarnic
- owoce morza (małże, krewetki, kałamarnica) lub tuńczyk
- kilka sardeli
- kieliszek białego wina
- dwa ząbki czosnku
- peperoncino
- zielona pietruszka
- kapary opcjonalnie
- kilka pomidorków cherry
- dobrej jakości oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na patelnirozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy rozgnieciony ręką czosnek, by oddał aromat. Podobnie postępujemy z peperoncino. Gdy oliwa nabierze aromatu wyjmujemy czosnek i peperoncino. Wrzucamy na gorącą oliwę owoce morza lub tuńczyka. Dodajemy drobno posiekane sardele i kieliszek wina. Odsączamy ugotowany w międzyczasie makaron, który łączymy na chwilę z otrzymanym sosem. Można dodać kapary i pomidorki cherry wcześniej sparzone wrzącą wodą. Na koniec posypujemy pietruszką.
Podsuszane pomidory z frytowaną szałwią
Składniki:
- 500 g pomidorów cherry
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- duża garść listków szałwii
- olej rzepakowy
- sól w płatkach
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na połówki, polewamy oliwą z oliwek i solimy. Pieczemy przez około 2 godziny w piekarniku w temperaturze 125°C. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy i smażymy na nim przez krótką chwilę listki szałwii. Po usmażeniu przekładamy na papier i solimy. Pomidory przekładamy szałwią. Doprawiamy według uznania.
Deser
Mess rabarbarowo-truskawkowy
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg truskawek
- ser mascarpone
- 300 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru lodowego
- sok z granatu
- bezy
Sposób przygotowania:
W żaroodpornym naczyniu mieszamy kawałki rabarbaru z cukrem waniliowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 50 minut. Po odsączeniu rabarbar miksujemy na gładką masę. Mascarpone mieszamy z cukrem lodowym według uznania i dodajemy szczyptę cynamonu. Truskawki kroimy i posypujemy 1 łyżką cukru i 1 łyżką soku z granatu, następnie odstawiamy. W międzyczasie kruszymy bezy. Do dowolnych naczyń wlewamy mus rabarbarowy, posypujemy pokruszonymi bezami, wrzucamy truskawki, a wierzch przykrywamy mascarpone. Możemy ozdobić porzeczkami bądź miętą.
Autor: TVN