Bakłażan, spaghetti i mess rabarbarowo- truskawkowy, czyli apetyczne projekty Agnieszki

Mess rabarbarowo- truskawkowy
Mess rabarbarowo- truskawkowy

ALEKSANDRA PAWEŁOSZEK- przepisy

Przystawka

Bakłażan z fetą, miętą i chili

Składniki:

  • 2 bakłażany
    • ser feta
      • oliwa z oliwek
        • świeżo posiekana mięta
          • sok z cytryny
            • papryczka chili
              • pieprz

                Sposób przygotowania:

                Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut, następnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy oliwą i pieczemy bakłażany z każdej strony. Fetę, świeżo posiekaną miętę, chili oraz sok z cytryny mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku pieprzem. Farsz nakładamy na plastry oberżyny i zwijamy w dowolne rulony. Przed podaniem posypujemy miętą.

                Bakłażan z fetą, miętą i chili
                Bakłażan z fetą, miętą i chili
                Źródło: TVN

                Danie główne

                Spaghetti al nero di seppia z owocami morza podane z podsuszanymi pomidorami i frytowaną szałwią

                Składniki:

                • 2 opakowania makaronu barwionego sepią z kałamarnic
                  • owoce morza (małże, krewetki, kałamarnica) lub tuńczyk
                    • kilka sardeli
                      • kieliszek białego wina
                        • dwa ząbki czosnku
                          • peperoncino
                            • zielona pietruszka
                              • kapary opcjonalnie
                                • kilka pomidorków cherry
                                  • dobrej jakości oliwa z oliwek

                                    Sposób przygotowania:

                                    Na patelnirozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy rozgnieciony ręką czosnek, by oddał aromat. Podobnie postępujemy z peperoncino. Gdy oliwa nabierze aromatu wyjmujemy czosnek i peperoncino. Wrzucamy na gorącą oliwę owoce morza lub tuńczyka. Dodajemy drobno posiekane sardele i kieliszek wina. Odsączamy ugotowany w międzyczasie makaron, który łączymy na chwilę z otrzymanym sosem. Można dodać kapary i pomidorki cherry wcześniej sparzone wrzącą wodą. Na koniec posypujemy pietruszką.

                                    Podsuszane pomidory z frytowaną szałwią

                                    Składniki:

                                    • 500 g pomidorów cherry
                                      • kilka łyżek oliwy z oliwek
                                        • duża garść listków szałwii
                                          • olej rzepakowy
                                            • sól w płatkach

                                              Sposób przygotowania:

                                              Pomidory kroimy na połówki, polewamy oliwą z oliwek i solimy. Pieczemy przez około 2 godziny w piekarniku w temperaturze 125°C. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy i smażymy na nim przez krótką chwilę listki szałwii. Po usmażeniu przekładamy na papier i solimy. Pomidory przekładamy szałwią. Doprawiamy według uznania.

                                              Spaghetti al nero di seppia
                                              Spaghetti al nero di seppia
                                              Źródło: TVN

                                              Deser

                                              Mess rabarbarowo-truskawkowy

                                              Składniki:

                                              • 1 kg rabarbaru
                                                • 1 kg truskawek
                                                  • ser mascarpone
                                                    • 300 g cukru waniliowego
                                                      • 2 łyżki cukru lodowego
                                                        • sok z granatu
                                                          • bezy

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            W żaroodpornym naczyniu mieszamy kawałki rabarbaru z cukrem waniliowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 50 minut. Po odsączeniu rabarbar miksujemy na gładką masę. Mascarpone mieszamy z cukrem lodowym według uznania i dodajemy szczyptę cynamonu. Truskawki kroimy i posypujemy 1 łyżką cukru i 1 łyżką soku z granatu, następnie odstawiamy. W międzyczasie kruszymy bezy. Do dowolnych naczyń wlewamy mus rabarbarowy, posypujemy pokruszonymi bezami, wrzucamy truskawki, a wierzch przykrywamy mascarpone. Możemy ozdobić porzeczkami bądź miętą.

                                                            Mess rabarbarowo-truskakwkowy
                                                            Mess rabarbarowo-truskakwkowy
                                                            Źródło: TVN

                                                            Autor: TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                            W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                            "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                            Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                            Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!