Babka w garnuszku Tomasza Kovgera (Kraków)

Babka w garnuszku
Babka w garnuszku

Sposób przygotowania:

  • Czyścimy ziemniaki.
  • Kroimy 300g boczku i smażymy.
  • Kroimy w kostkę 3 cebule i smażymy na patelnie.
  • Tarkujemy ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami.
  • Delikatnie wyciskamy ziemniaki z nadmiaru wody.
  • Do ziemniaków dodajemy usmażony boczek z cebula i mieszamy.
  • Garnuszki smarujemy olejem.
  • Do garnuszków wkładamy ziemniaki z boczkiem.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 18°C0 przez 30 minut.
  • Na patelnie smażymy 2 cebule pokrojone w drobna kostkę.
  • 100 g boczku kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
  • Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do boczku z cebulą.
  • Zagotowujemy cały czas mieszając.
  • Gotujemy 5 minut.
  • Sos podajemy w oddzielnym naczyniu obok garnuszków.
podziel się:

Pozostałe wiadomości