Sposób przygotowania:
- Czyścimy ziemniaki.
- Kroimy 300g boczku i smażymy.
- Kroimy w kostkę 3 cebule i smażymy na patelnie.
- Tarkujemy ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami.
- Delikatnie wyciskamy ziemniaki z nadmiaru wody.
- Do ziemniaków dodajemy usmażony boczek z cebula i mieszamy.
- Garnuszki smarujemy olejem.
- Do garnuszków wkładamy ziemniaki z boczkiem.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 18°C0 przez 30 minut.
- Na patelnie smażymy 2 cebule pokrojone w drobna kostkę.
- 100 g boczku kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
- Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do boczku z cebulą.
- Zagotowujemy cały czas mieszając.
- Gotujemy 5 minut.
- Sos podajemy w oddzielnym naczyniu obok garnuszków.
podziel się: