Aromatyczny wieprzek Macieja Raczko (Warszawa)

Aromatyczny wieprzek
Aromatyczny wieprzek
Danie główne

Aromatyczny wieprzek

Sposób przygotowania:

  • - Szynkę myjemy i osuszamy.
  • - Skórę nacinamy w kratkę.
  • - Smarujemy czosnkiem roztartym z solą.
  • - W każde skrzyżowanie nacięć wbijamy 1 goździk.
  • - Posypujemy utartym w moździerzu pieprzem oraz kminkiem.
  • - Mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
  • - Szynkę układamy na blachę i polewamy rozpuszczonym masłem, wrzucamy pokrojone cebule
  • - Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 120°C
  • - Do pieca dorzucamy świeży jałowiec, rozmaryn i tymianek.
  • - Pieczemy przynajmniej godzinę
  • - Gdy mięso przejdzie zapachem ziół, przekładamy do piekarnika
  • - Mięso jest gotowe, gdy osiągnie temperaturę 68- 70°C
  • - Podajemy z zapieczonymi ziemniakami, chrzanem i ogórkami małosolnymi
podziel się:

Pozostałe wiadomości