Aromatyczny wieprzek
Sposób przygotowania:
- - Szynkę myjemy i osuszamy.
- - Skórę nacinamy w kratkę.
- - Smarujemy czosnkiem roztartym z solą.
- - W każde skrzyżowanie nacięć wbijamy 1 goździk.
- - Posypujemy utartym w moździerzu pieprzem oraz kminkiem.
- - Mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
- - Szynkę układamy na blachę i polewamy rozpuszczonym masłem, wrzucamy pokrojone cebule
- - Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 120°C
- - Do pieca dorzucamy świeży jałowiec, rozmaryn i tymianek.
- - Pieczemy przynajmniej godzinę
- - Gdy mięso przejdzie zapachem ziół, przekładamy do piekarnika
- - Mięso jest gotowe, gdy osiągnie temperaturę 68- 70°C
- - Podajemy z zapieczonymi ziemniakami, chrzanem i ogórkami małosolnymi
podziel się: