Aromatyczny wieprzek Macieja Raczko (Warszawa)

Aromatyczny wieprzek
Aromatyczny wieprzek
Danie główne

Aromatyczny wieprzek

Sposób przygotowania:

  • - Szynkę myjemy i osuszamy.
    • - Skórę nacinamy w kratkę.
      • - Smarujemy czosnkiem roztartym z solą.
        • - W każde skrzyżowanie nacięć wbijamy 1 goździk.
          • - Posypujemy utartym w moździerzu pieprzem oraz kminkiem.
            • - Mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
              • - Szynkę układamy na blachę i polewamy rozpuszczonym masłem, wrzucamy pokrojone cebule
                • - Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 120°C
                  • - Do pieca dorzucamy świeży jałowiec, rozmaryn i tymianek.
                    • - Pieczemy przynajmniej godzinę
                      • - Gdy mięso przejdzie zapachem ziół, przekładamy do piekarnika
                        • - Mięso jest gotowe, gdy osiągnie temperaturę 68- 70°C
                          • - Podajemy z zapieczonymi ziemniakami, chrzanem i ogórkami małosolnymi
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości